Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Nyårsvin: En guide till det bästa vinet till nyårsmiddagen

Om du tror att en dyr champagne är det bästa sättet att skåla in det nya året, tänk om! Oavsett om du är en konnässör eller bara vill ha något gott att dricka, är det här guiden för dig som vill hitta de perfekta vinerna till din nyårsmiddag.

Nyårsafton är snart här och hur skålar man in det nya året på bästa sätt om inte med gott vin och god mat! Men med så många olika viner att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket som passar bäst. Därför har vi samlat de allra bästa vinerna för att fira in det nya året i en guide.

Vin till nyårsmaten, steg 1 - Champagne till förrätten

För en traditionell nyårsmeny, börja med en förrätt med skaldjur såsom till exempel hummer och havskräftor eller för extra retro-känsla, en räkcocktail. De är alla rätter som passar perfekt till ett glas bubblig champagne, prosecco, crèmant eller cava.

Vin till nyårsmaten, steg 2 - Rött vin till huvudrätten

Till huvudrätt är oxfilé och lamm vanligt förekommande under nyårsmiddagen. En riktigt bra smakkompis till det är ett kraftigt rödvin. Välj ett gjort på druvsorterna Syrah och Grenache från södra Frankrike eller ett på Cabernet Sauvignon och Merlot från Bordeaux till exempel. Gillar du Italien finns fina, kraftiga röda viner från både Piemonte och Toscana som blir perfekta till din huvudrätt. Om du inte vill äta kött till huvudrätt är bakad kål eller rotselleri ett alternativ. Lägg gärna till djupa smaker av buljong och svamp så kan du hitta en fin smakkombination med ett lite lättare rött vin på Pinot Noir eller Gamay

Vin till nyårsmaten, steg 3 - Portvin till ostbrickan

En riktigt god ostbricka kan serveras istället för dessert eller som vickning lite senare på kvällen. Till den blir det gott med ett mjukt och fylligt Chardonnay, en torr sherry eller, kanske allra godast, ett portvin.

Vin till nyårsmaten, steg 4 - Sauternes till desserten

Crépes Suzettes, Creme brûlé och Pannacotta med saffran är alla klassiska nyårsdesserter som passar bra till ett litet glas av Bordeauxs guld - Sauternes. Det är ett dessertvin gjort på druvor som skördats sent, efter att de skrumpnat och drabbats av en mögelsvamp man kallar ädelröta (inte alls äckligt, tvärtom). Doft och smak av torkad frukt, mandel och saffran är inte helt ovanlig. 

Vin till nyårsmaten, steg 5 - Bubblor till tolvslaget

Såklart ska ni skåla in det nya året med stil, men vid det här laget är era smaklökar både trötta och påverkade så vaska inte den allra finaste champagnen. Den serverar du istället som fördrink eller till förrätten. Här duger det gott med en fin crèmant, en god prosecco eller en cava du tycker om. 

Lycka till och gott nytt år!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan