Rött vin till ost var en gång i tiden standard. Men idag vet de flesta ostälskare att det långt ifrån alltid är det bästa valet. Ostens rike är fyllt av nyanser, texturer och smaker – det gäller att tänka till med val av dryck. Här kommer våra bästa tips.
Vin till ost
Sträva röda viner kan fungera till lagrade ostar, men till milda och krämiga ostar kan vinets smaker ta över. Många ostar innehåller också umami, som kan krocka med tanninerna och skapa en metallisk smak. Syrliga ostar matchas snyggt med friska och torra vita viner och smakrika, salta ostar hittar sin drömpartner i ett sött dessertvin.
Vin som passar till brie
Brie är en krämig vitmögelost på komjölk med smöriga, söta och nötiga toner. Smaken är mild men nyanserad och vinvalet påverkar vilka aromer som lockas fram. Vita viner som chardonnay, chenin blanc eller riesling har en härlig syra som skär igenom ostens gräddighet. Ett vitt vin med fatlagring kan framhäva ostens nötiga toner. Bland röda viner är det säkrast att hålla sig till lätta och bäriga stilar. Till en mogen brie med jordiga, svampaktiga toner, kan aromerna speglas fint av ett vin på pinot noir.
Vin till getost
Getostar har en framträdande syra som passar utmärkt med friska, aromatiska vita viner utan ekfatstoner. Chèvre och sauvignon blanc är en riktig klassiker. Vinets inslag av citrus och mineral lyfter ostens milda smaker och syran matchar syrligheten. Andra viner som passar till getost är riesling, grüner veltliner och albariño. Till en lagrad getost kan du välja ett lite äldre vin från Chablis eller Alsace.
Vin till kittost
Kittostar görs på komjölk och får sina säregna aromer genom behandling av saltlake. Ostarna finns i olika varianter, från milda till starka och lite beska. Till kittostar som taleggio och morbier fungerar det fint med aromatiska, blommiga vita viner som riesling, pinot gris och gewürztraminer. Vinerna möter ostens starka karaktär, ofta med toner av stall, och skapar harmoni.
Matcha gruyére och vin
Hårdosten gruyére hittar sin like i ett fruktigt och kryddigt rött vin. Prova en amarone, syrah eller kraftpaketet cabernet sauvignon. Ostens söta och nötiga smaker matchas av vinets aromer, och tanninerna balanserar ostens sälta och fett. Föredrar du vitt vin så sök upp ett fylligt, ekfatslagrat chardonnayvin eller annat vitt smörigt vin som speglar ostens karaktär. En champagne med lite ålder är ett fint sällskap till en mogen gruyéreost, med mer komplexa och jordiga toner.
Vilket vin passar till Saint Agur?
Den smakintensiva Saint Agur, liksom andra blåmögelostar, behöver en karaktärsfull vapendragare. I dessertvinerna hittar vi drömmatchningen. Den generösa sötman i ett sött vin från Sauternes dämpar sältan och lockar fram friska inslag. I blåmögelostar finns också umami, som med sina söta, nötaktiga inslag harmonierar med vinet. Andra alternativ till blåmögelosten är portvin eller fylliga torra rödviner som amarone och châteauneuf-du-pape.
Vin till ost och kex
Till ost serverad med bröd eller kex kan man satsa på att spegla smakerna i viner med brödiga aromer. Prova ett mousserande vin som champagne, crémant eller franciacorta. Ett stilla vitt muscadetvin “sur lie”, lagrat på jästfällningen, är ett annat trevligt alternativ.
Vilket vin passar till ost och chark?
När osten matchas med charkuterier tillkommer kraft och sälta. En blandad ost- och charkbricka kräver ett vin som kan samsas med många olika smaker. Prova en aromatisk och frisk riesling, en bärig pinot noir, eller det italienska bubblande röda vinet lambrusco.
Vad ska jag välja till ostbrickan?
Till en ostbricka med flera olika typer av ost gäller det att gå in för säkra kort som klarar de flesta smaker och texturer. Med ett fruktigt vitt vin eller en champagne kommer du väldigt långt.
Kan du inte få nog? Läs mer om vitt vin till ost och rött vin till ost.