Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ost och vin

Det är inte alltid det lättaste att välja rätt vin till ostbrickan. Vilken dryck som passar bäst till vilken osttyp skiljer sig avsevärt. Förr så valde man nästan uteslutande rött vin till ostbrickan men på grund av att många ostar innehåller en större mängd umami är det inte optimalt speciellt inte om vinet innehåller någon form av tanninstruktur. Detta på grund av att smaken på osten kan lätt uppfattas metallisk och vinet tappar sin frukt och blir mest strävt. Därför tänkte vi staka upp några av de vanligaste ostsorter och vilka viner som gifter sig bäst med dem.

Vitmögelost (som till exempel brillat Savarin och Delice de Bourgogne) passar en non-vintage Champagne mycket bra alternativt en frisk och fruktig Riesling. Vill du istället ha ett rött vin så passar ett lätt bärigt vin bäst såsom en Beaujolais eller en lättare Pinot Noir som inte är ekfatslagrad.   

Blåmögelost (som till exempel en Saint Agur) innehåller mycket umami och sälta och passar därför bäst med ett vin med sötma som en Tokaj eller ett ruby Port. 

Getost med den friska syran behöver även vinet ha bra med syra och därför passar torra vita och aromatiska viner bäst till exempel en torr fruktig Riesling, Grüner Veltliner eller en Sauvignon Blanc. Vill man absolut ha ett rött vin så är det ett bärigt och lätt som gäller. 

Kittost (som till exempel Taleggio eller Morbier) med sin milda krämighet men allt som oftast smakrikedom och sälta passar ett fruktigt och runt vin bra till exempel en Pinot Gris och även en inte för hårt ekfatslagrad amerikansk Chardonnay mycket bra. En fruktig Champagne går också mycket bra. Önskas ett rött vin så är det ett bärigt och runt vin som passar bäst till exempel en nya zeeländsk Pinot Noir. 

Hårdost (som till exempel Gruyère, Parmesan och Pecorino) med sin hårda struktur, sälta och ofta kraftfulla smak passar fruktdrivna röda viner mycket bra till exempel en amerikansk Merlot, Amarone eller ett fylligt vitt vin som till exempel en större vit Bourgogne.

Generellt sett om man vill ha en blandad ostbricka och hålla sig till ett vin, så är det de fruktdrivna vita viner eller en Champagne som gifter sig allra bäst.

Mer från Recept

Visa mer från Recept