Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vitt vin till ost

Vitt vin till ost och kex har varit en mycket uppskattad kombination i flera hundra år. Vi går igenom hur du lyckas med den perfekta matchningen.

Det finns inget vitt vin som passar till all ost, och att få till det riktigt bra kan vara en utmaning. Både vin och ost kan ha en väldigt särpräglad smak, som dessutom förändras i takt med att vinet eller osten åldras. Lätta vita viner, som sauvignon blanc och chenin blanc, är ofta trevliga att servera till unga ostar som inte har så stor komplexitet i aromen. Ett fylligare vitt vin, som chardonnay, passar bättre till lagrad hårdost, som gouda, med en djup och sammansatt smakprofil. Att kombinera ett fylligt och smakrikt vin med en ost av den typen kan ge en riktigt stor matupplevelse. Ett generellt tips är att servera osten rumstempererad och vinet kylt.

Så väljer du vitt vin till grönmögelost

Grönmögelost har en distinkt smak. Bland de vita viner som ofta rekommenderas till grönmögelost finns sauternes från Frankrike och ungersk tokaj. Dessa viner har en balanserad sötma som inte tar överhanden. Vitt portvin och sherry kan också ha en smak som gör sig mycket bra till grönmögelost. För blåmögelost passar i regel samma viner som till grönmögelost. Båda ostarna har en intensiv sälta i kombination med umami. 

Vitt vin till ostbricka

Om du ska servera många olika ostar och även tillbehör som kex, bröd, marmelad, frukt och kanske charkuterier behöver du ett vin som passar hyggligt till allt. Ett torrt vitt vin med hög syra brukar då vara ett bra val. Mousserande vin, till exempel cava eller champagne, kan också vara ett fint alternativ av vin till ostbricka – så länge ostarna inte är alltför dominanta. Bubbel är ett särskilt lyckat val till feta och krämiga ostar.

Kan du inte få nog? Läs mer om vin till ost, samt rött vin till ost.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!