Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Alsace

(14)

Med skydd från de dramatiska Vogeserna är Alsace något utöver det vanliga

Inget område i Frankrike kan jämföras med det blomstrande Alsace

Väster om Rhenfloden i Tyskland reser sig bergskedjan Vogeserna dramatiskt och skapar den naturliga avgränsningen till det idag fransk-tillhörande området Alsace.

Skulle du stå på de mest branta sluttande vinkullarna väster om Colmar, även kallad lilla Venedig och Alsace vinhuvudstad, så skulle du snabbt förstå det speciella och hänförande med området. Den klarblåa himlen, den gassande solen, den ljumma vinden och det livligt grönskande landskapet av både flora och milsvid utsträckta vinrankor lämnar ingen oberörd. 

Skulle du vända din blick rakt västerut så skulle du se de elakt gråa molnen breda ut sig över topparna på Vogeserna, men det är också där molnen stannar. Alltså fungerar Vogeserna som en skyddsbarriär och gör att Alsace är ett av Frankrikes torraste vinområden, trots sitt nordliga läge.

Alsace är faktiskt Frankrikes näst nordligaste vindistrikt efter Champagne och det lilla regn som når in i vingårdarna är precis lagom för att ge vinrankorna den väta som behövs för att nå upp till perfekt mognad. Alsace bjuder på Europas mest välmående och exotiska vita viner med en härlig fräschör på grund av höjden på 200-400 möh som druvorna växer på. Något som också är speciellt för Alsace är alla de borgar som man kan se runt om i vingårdarna. Dom skvallrar om den brokiga historia som Alsace besitter med alla dem tillhörighetsskiften som skett genom historien mellan Tyskland och Frankrike. Anledningen till trätan om Alsace är såklart närheten till grannlandet Tyskland och inte mindre än fyra gånger har området skiftat i landstillhörighet. Det var så sent som efter andra världskriget som Alsace landade i den nuvarande franska regimen. Det som avgränsar Alsace från Tyskland är Rhenfloden och Vogeserna avdelar Alsace från det övriga Frankrike. Historiskt sett så har Alsace varit tyskspråkigt och än idag pratar större delen av den äldre generationen Alsacebor det lokala språket elsassiska. 

Planterade druvor i området och den speciella flaskan

90% av vinerna som produceras i Alsace är vita och de mest planterade druvor i området är:

Riesling som utgör 20% av odlingsarealen och anses vara den finaste av dem alla med smaker från torra, friska med äpple, citrus och mineraltoner till fylliga, friska och med inslag av petroleum, honung och aprikos vid åldrande. 

Sylvaner, friska, stenfruktsdrivna viner, med lätt kropp. Vid bättre exemplar upplevs viner på Sylvaner ha en läcker mineralitet.

Gewurztraminer som ger aromatiska och kryddiga viner med smak av litchi, rosenblad och honung. De har allt som oftast en relativt hög alkoholhalt, medelsyra och fyllighet.

Pinot Gris en druva som går från gröna äpplen, nektariner, aprikoser i sin ungdom till fylliga med honungsnoter, nötter och skogssvamp. Druvan är perfekt för så kallad “Vendange Tardive”.

Muscat en väldigt aromatisk druva som i Alsace ger torra, friska viner med inslag av tropisk frukt. 

Pinot blanc, friska viner med toner av gröna äpplen och gråpäron. Den största druvan till Crémant d'Alsace AOC.

Chasselas en lättodlad druva som ger relativt neutrala viner.

Auxerrois nära besläktad med Pinot Blanc och har väldigt lik smakbild.

Pinot Noir den enda tillåtna blå druva i Alsace som ger friska, ljust röda viner med smak av trädgårdsbär som jordgubb och hallon. Idag lagrar man Pinot Noir allt som oftast på nya franska ekfat för tanninextrahering och för att öka lagringspotentialen. 

De flesta vinerna i Alsace är endruvsviner likt de som kommer från Bourgogne. År 1972 instiftades en vinlag som säger att alla viner från Alsace ska buteljeras i just Alsace och i så kallade Flute-flaskor (undantag för Crémant och lantvin)

Klassificering

Alsace vingårdar består av 15 230 ha vingårdsmark som är fördelade på 119 byar, som i sin tur är uppdelade i 53 appellationer inom det så kallade Appellation d’Origine Contrôlée-systemet (AOC). Alsace var ett av de sista av de större vinregionerna i Frankrike att ingå under detta system.

De tre ursprungsbeteckningar:

Alsace AOC: grund-appellationen ca 70% av alla viner faller in under denna kvalitet varav 11 kommuner får sätta ut bynamnet på sina etiketter.

Alsace Grand Cru AOC: 51 vingårdar innehar Grand Cru status. Endast de ädla druvorna är tillåtna inom denna kvalitet vilka är Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris och Muscat vilket är de druvor som anses ge de mest komplexa och långlivade viner. Grand Cru- status i Alsace tillkom år 1975. Ca 12 % av arrealen men endast ca 4 % av produktionen.

Crémant d'Alsace AOC: Alsace mousserande viner producerade främst på Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois, Riesling samt Chardonnay och är alltid gjorda enligt méthode traditionnelle vilket innebär så kallad “Champagnemetoden” detta utgör ca 24 % av vinerna i Alsace.

Andra vintyper med: blandningar av olika druvsorter: Edelzwicker och Gentil

Alsace Vendange Tardive: Sen skörd (motsvarar den tyska spätlese)

Sélection de grains nobles: (sen skörd på utvalda, ofta ädelrötade druvor)