Att dricka vin till desserten kan kännas lite som överkurs. Ibland känns det som pricken över i:et. Den här lilla guiden svarar på några av alla dina frågor om dessertvin.
Vilket är det godaste dessertvinet till choklad?
Choklad är smakrikt och ibland lite beskt men ofta sött. Du vill ha ett dessertvin som står upp mot smakrikedomen. Testa ett recioto gjort på torkade druvor från Veneto i Italien. Tänk Amarone fast superkoncentrerad och söt.
Vilket dessertvin passar till pannacotta?
Pannacotta är kokt grädde. Krämig, fet och söt. Till den passar en bubblig och söt Moscato d'Asti perfekt. Om du har bär till din pannacotta, prova gärna en söt rosé-lambrusco.
Vilket sött vin till ost?
Portvin och ost är en vinnande kombination. Även en torr port kan vara gott om man inte är så sugen på det söta.
Vilka olika sorters dessertviner finns det?
Det finns en mångfald dessertviner därute. Alltifrån halvtorra och bubbliga till nästan trögflytande supersöta. Det här är en lista över några av de mest kända söta vinerna som finns i världen:
- Sauternes, Bordeaux, Frankrike
- Vinsanto, Toscana, Italien
- Vinsanto, Santorini, Grekland
- Moscato d'Asti, Piemonte, Italien
- Lambrusco dolce, Emilia Romagna, Italien
- Recioto, Veneto, Italien
- Beerenauslese
- Tokaij Aszù, Ungern
- Zibibbo (Moscato d'Alexandria), Sicilien, Italien
- Coteaux du Layon, Loire, Frankrike
- Moscatel de Setúbal, Sétubalhalvön, Portugal
- Malagousia, Grekland
- Spätlese Riesling, Tyskland
- Eiswein, Tyskland
- Ice wine, Kanada
Mat till sött vin, vad funkar?
Kombinationen sött vin och salt mat är ofta magisk. Ett sött sauternes till en salt och krämig roquefort eller kycklingleverpaté till vinsanto - finns få saker som slår det. Faktiskt.
Passar champagne till jordgubbar?
Jordgubbar är söta, champagne syrligt. Det är oftast inte en toppenkombination. Champagnen kommer troligtvis att upplevas väldigt sur. Du får en godare smakupplevelse när du serverar champagne till någonting salt. Chips till exempel. Jordgubbarna är supergoda till ett lite sötare bubbel såsom Moscato d'Asti eller Lambrusco till exempel.
Varför ska man servera dessertvin till dessert?
Det finns ingen som säger att du måste någonting. Faktiskt. Det kan vara gott med ett dessertvin till desserten eller ett dessertvin ISTÄLLET för dessert. Ibland förhöjer dessertvinet smakerna i desserten, ibland tvärtom. För att få till de godaste kombinationerna krävs det att du övar. Köp hem ett gäng söta viner och sätt igång med dessertbaket så ska du se att det både är lärorikt och väldigt gott!