Sött vin kommer med en enorm mångfald. Söta viner eller dessertvin som man också säger är en allt för underskattad och bortglömd kategori på vin då man allt för ofta förknippar dessa med slisk och sämre kvalitet.
Sauternes, tokaji, port, beerenuslese, vin doux naturel, moscato d'asti och många därtill är alla söta viner med en hög syra ackompanjerat till sötman vilket ger en fin friskhet som rundar av. Bästa användningsområdet för dessertviner är klart före eller efter maten.
Serveras en mousse på anka eller gås avnjuts ett sauternes-vin med lite ålder ypperligt bra. Men till en söt dessert som en pannacotta krävs ett minst lika sött vin för att vinet inte ska upplevas surt och desserten inte ska tappa sin finess, då står valet gärna till en tokaji med minst 5 puttonyos, alternativt en beerenuslese. Om det är en något fastare gräddig dessert bryts det feta av bra med något lätt pärlande sött vin som en moscato d'Asti. Ställs ostbrickan fram med ett urval av mögelostar väljer vi gärna en port som till exempel en tawny port. Är desserten något lättare och friskare med frukt som bas passar en moscato perfekt som dessertvin.