Hummersoppa kombinerar hummerköttets spänstiga konsistens med de djupa och unika smaker som skalet bidrar med när det får koka med i fonden. Resultatet är gastronomi på högsta nivå!
Klassiskt val för speciella tillfällen
Hummersoppa är en rätt som för många symboliserar lyx och finess. Ursprungligen ansågs dock hummer vara en maträtt för de lägre klasserna och för fiskare. Med tiden har hummersoppa blivit en eftertraktad delikatess på fina restauranger världen över. Även i Sverige är hummersoppa en uppskattad rätt, speciellt under högtider som jul och nyår, men även som en förrätt under de kalla månaderna.
Hummersoppa är en rätt som spridit sig över världen och som varieras på olika sätt, med lokala ingredienser och tillagningssätt som speglar varje regions kulinariska identitet. Vårt recept är framförallt inspirerat av svensk och fransk matlagningstradition. Vi kryddar med bland annat saffran. Den sofistikerade kryddan bidrar till en upplevelse som inte bara är en njutning för smaklökarna utan också vacker att se på. Ett sätt att variera vårt recept är att använda flera olika sorters skaldjur och att rosta skalen i ugnen innan du lägger ner dem i fonden.
Gör så här
-
Börja med att tina humrarna i kylskåp över natten om de är frysta.
-
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka humrarna i cirka 8 minuter. Ta upp humrarna och låt dem svalna innan du skalar dem och sparar köttet. Krossa skalen grovt.
-
Värm olivoljan i en stor kastrull och fräs morot, lök, vitlök och rotselleri tills de är mjuka. Tillsätt saffran och tomatpuré och fräs i ytterligare en minut.
-
Tillsätt konjak och låt det ånga av innan du häller i vinet. Låt koka tills hälften av vätskan återstår.
-
Tillsätt hummerskalen, hummerfond och vatten. Låt soppan sjuda i cirka 30 minuter.
-
Sila soppan genom en finmaskig sil för att ta bort skalen och grönsakerna. Återför den silade soppan till kastrullen.
-
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
-
Servera soppan varm, toppad med hummerkött, färsk dill och en klick löjrom.
Ingredienser (4 pers)
-
2 hela humrar (cirka 600 g vardera)
-
1 liten morot, finhackad
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
50 g rotselleri, finhackad
-
1 msk olivolja
-
0,25 g saffran
-
1 msk tomatpuré
-
1 msk konjak
-
1,5 dl vitt vin
-
1,5 msk koncentrerad hummerfond
-
5 dl vatten
-
1,5 dl vispgrädde
-
Salt och vitpeppar efter smak
-
Färsk dill och löjrom för garnering
Vin som passar till hummersoppa