Att grilla tonfisk är ett elegant sätt att ta till vara på en av de mest älskade och hyllade fiskarna. Tillagningsmetoden framhäver dess naturliga smaker.
Att grilla tonfisk ger en stor kulinarisk upplevelse
Grillad tonfisk är vanlig som både förrätt och varmrätt på lyxkrogar världen över. Att grilla tonfisk är tacksamt om du vill laga en elegant rätt med sofistikerad smak utan att lägga så mycket tid på det. Tonfiskens arom varierar beroende på vad det är för art och dess fettinnehåll. En viss sötma och ett tydligt inslag av umami är kännetecknande. Att grilla tonfisk innebär en kort tillagningstid och det bidrar till att bevara saftigheten. Samtidigt får fisken en fin yta och en rökig smak från kolen.
Du kan grilla hel tonfisk för en snygg presentation, men i vårt recept utgår vi från att du grillar den i filéer då det går snabbare och ger en jämn tillagning.
Färsk tonfisk är en exklusiv råvara. Välj gärna få och enkla tillbehör så att fisken får huvudrollen. I vårt recept på grillad tonfisk serveras den med chimichurri – en kall sås från sydamerika som passar perfekt till grillad fisk av hög kvalitet.
Gör så här
-
Tonfisk är en viktig del av det marina ekosystemet, välj hållbart fiskad tonfisk.
-
Mixa persilja, vitlök, chili, olivolja, citronsaft och vinäger till en slät konsistens. Låt stå i minst 30 minuter så att alla smaker frigörs.
-
Torka av tonfiskfiléerna med hushållspapper.
-
Pensla filéerna med olivolja. Krydda med salt och peppar efter smak.
-
Värm grillen.
-
Grilla filéerna på hög temperatur i cirka 20–30 sekunder per sida för en innertemperatur på 50 °C, vilket motsvarar medium rare. Vänd dem inte mer än en gång. Tonfisken ska vara rosa i mitten. Om olivoljan börjar ryka grillar du på för hög temperatur. Om filéerna fastnar kan det bero på att det inte är tillräckligt varmt.
-
Låt tonfisken stå några minuter innan du skivar den med en riktigt vass kniv (för snygga snitt) och servera den tillsammans med chimichurri och gärna en fräsch sallad.
Ingredienser (4 pers)
-
4 tonfiskfiléer, ca 150 g vardera
-
2 msk olivolja (gärna kallpressad som tål högre temperatur än extra virgin)
-
Salt och peppar efter smak
-
Chimichurri
-
2 dl persilja
-
3 vitlöksklyftor
-
1 hel röd chili med önskad styrka
-
3 msk olivolja
-
2 msk färskpressad citronsaft
-
1 msk rödvinsvinäger
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till grillad tonfisk