Att välja rätt vin till koreansk mat handlar om att hitta en balans mellan matens intensitet och vinets karaktär.
Koreansk mat bjuder på kontraster och tydliga smaker. Hetta, umami, syra och sötma finns ofta i en och samma rätt. Att hitta ett passande vin till koreansk mat kräver därför lite eftertanke. För kryddstarka rätter kan ett vitt vin med hög syra, som en riesling eller gewurztraminer, vara ett utmärkt val. Syran kan balansera hetta och kryddighet. Även mousserande, välkylda viner, kan vara bra val av vin till koreansk mat med starka kryddor.
Prova gärna den inhemska jästa drycken makgeolli till koreansk mat om du har möjlighet. Det är ett ofiltrerat risvin med en lätt syrlig smak som passar till flera koreanska rätter.
Vin till koreansk BBQ
När det kommer till koreansk BBQ passar ett fylligt rött vin som syrah eller shiraz bra. Vinets fruktighet och kryddiga toner kompletterar köttets grillsmak och balanserar sötman i marinaden, som ofta är påtaglig. Ett annat intressant alternativ är rosévin, som ger en fräsch och fruktig kontrast till grillat kött. Om du letar efter ett passande vin till bulgogi, strimlat marinerat och grillat nötkött som är milt i smaken, ska du vara försiktig med tanninerna och gärna välja ett lättare rött vin, som beajouis.
Välj ett friskt vin till kimchi
Att matcha vin med ett tillbehör som ger en måltid karaktär kan vara ett intressant alternativ. Kimchi är ett klassiskt koreanskt tillbehör som består av syrade grönsaker med en påtaglig umami-karaktär. Ett friskt och fruktigt vitt vin, som riesling eller gewürztraminer, är ett utmärkt val av vin till kimchi. Syran i vinet kompletterar kimchins komplexa smaker på ett bra sätt.