Kimchi är en koreansk rätt gjord av fermenterade grönsaker som får en pikant, syrlig och umamirik smak som kompletterar många rätter.
Kimchi har en komplex arom med mycket umami
Kimchi är en traditionell koreansk rätt som består av fermenterade grönsaker. Ofta ingår kinakål eller koreansk rädisa. Grönsakerna kryddas med till exempel chilipeppar, vitlök, ingefära och fisksås. Kimchi har en unik smak som kan vara både syrlig, kryddig och rik på umami. Syrligheten och umamin kommer genom fermenteringen, med naturligt förekommande mjölksyrabakterier som hindrar att skadliga bakterier förökar sig.
Kimchi är det perfekta tillbehöret
Att göra egen kimchi är ett roligt projekt där du lär dig mer om koreansk matlagning. Samtidigt producerar du ett härligt tillbehör rikt på probiotika. Kimchi passar till ett stort antal rätter, till exempel grillat kött, stekt ris och koreanska pannkakor. I Korea är det vanligt att äta kimchi varje dag. Det är viktigt att använda steriliserade burkar och vara noga med hygienen när du gör egen kimchi. Kimchi håller i upp till en månad i kylskåp. Med vårt recept får du en stor sats kimchi som räcker till flera måltider.
Gör så här
-
Dela kålen på längden och trimma ändarna. Skölj och skär i bitar på cirka 5 cm. Lägg kålen i stora återförslutningsbara påsar, strö salt jämnt över bladen för att täcka dem. Använd dina händer för att gnida in saltet i kålen. Förslut påsarna och låt stå i rumstemperatur i 6 timmar.
-
Sterilisera behållaren du fermenterar kimchin i med kokande vatten.
-
Skölj kålbladen under kallt vatten, minst 2 till 3 gånger, för att avlägsna det mesta av saltet. Låt rinna av och pressa ur eventuell överskottsvätska.
-
Lägg den sköljda kålen i en stor behållare med tättslutande lock. Rör i fisksås, vårlök, vitlök, socker och ingefära. Strö koreanskt chilipulver över blandningen. Använd plasthandskar för att skydda dina händer och gnid in chilipulvret i kålbladen tills det är jämnt fördelat.
-
Förslut behållaren och ställ den på en sval och torr plats. Låt stå orörd i 4 dagar. Kyl den sedan i kylskåp före servering.
Ingredienser (4 pers)
-
2 huvuden kinakål
-
1,25 dl grovt havssalt
-
1 msk fisksås
-
5 vårlökar, hackade
-
1/2 liten silverlök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, pressade
-
2 msk strösocker
-
1 tsk malen ingefära
-
5 msk gochugaru (koreanskt chilipulver, kan ersättas med annat chilipulver)
Vin som passar till
kimchi