Vintips till julmat - rött, vitt, sött ellet bubbligt? Ställ fram vinet på julbordet så tar vi en titt på den kompletta guiden till julens vin- och matkombinationer – rätt för rätt.
Se alla våra juldrycker och köp online.
Så här kan du tänka när du väljer vin till julbordet
En liten förhållningsregel man kan luta sig tillbaka på, är att se vilken intensitet maten har och låta drycken följa samma mönster. Självklart är det mer än så som spelar in, till exempel; syra, sötma, beska, sälta och umami. Låt oss dela upp julbordet i sju faser så blir det lättare att matcha med rätt dryck.
Julbordets sju faser
Fas 1: Vin till sill & strömming
Vi startar med det kalla. Sillen, inlagd i socker och ättika smaksatt med en kavalkad olika ssaker - alltifrån senap till lingon. Fisken innehåller umami vilken tillsammans med de andra komponenterna försvårar utmaningen att hitta den perfekta drycken. En god mörk lager och en snällt kryddad nubbe är stående klassiker av en anledning. Lär dig allt om vin till sill här.
Vin till sill, går det?
Det går jättebra. En fruktig prosecco eller ett krispigt och fruktdrivet vin gjort på druvsorten riesling skapar harmoniska smaker tillsammans med sillen. Är du en renodlad rödvinsdrickare så misströsta ej. Årligen släpps de läskande beaujolais nouveau-vinerna. De är lätta och utan strävhet vilket gör att de passar till nästan allt.
Fas 2: Vin till lax & övrig fisk
Vi fortsätter på det kalla. Nu är det olika fiskrätter som pryder faten. Med olika mängd fettinnehåll och tillagningsmetoder (ättika, gravat och rökt) blir valet av dryck lite knepigt. Men ett bra tips är att välja en fruktig vinstil såsom ett vin gjort på druvsorterna pinot gris, chardonnay och Riesling. Till rödvinsdrickaren blir tipset att titta efter lätta viner på druvsorterna pinot noir och gamay. Alla utan ekfatslagring.
Fas 3: Vin till kallskuret
Nu lämnar vi fisken bakom oss och går vidare till julskinka, patéer och korvar. Även här finns det rökta inslag men även en hel det fett och sälta, och finns det något som vin älskar så är det just fett och sälta. Välj ett vin med en frisk syrlighet såsom t.ex det Pinot Noir-vin du serverade i föregående steg. Vill du öka intensiteten något så funkar även ett lätt rioja Joven eller Crianza. Fortfarande utan ekfatslagring.
Är du mer inne på det vita spåret är även en oekad men fyllig chardonnay god till, gärna från lite varmare breddgrader, eller varför inte en spännande grüner veltliner från Österrike? Har du någon egen favorit bland våra vita viner, gärna av det fylligare slaget, så är det ett utmärkt val.
Fas 4: Varma rätter
Nu lämnar vi det kalla och går på det varma - köttbullar, prinskorvar och Janssons frestelse. Här är det inte mycket som kan gå fel, med tanke på all sälta och grädden i Janssons frestelsen. En extra tanke går till till ansjovisen och de rökta i prinskorvarna. Ett tips är att hålla fast vid det fruktiga spåret. Fortsätt på det fylliga röda från steg nummer tre eller öka intensiteten något. Smaka ett appassimento eller ett zinfandel. Har du något annat favorit bland rött vin i den fruktiga och fylliga stilen kör på det.
Föredrar du vitt, fortsätt på fylligt och fruktigt. Chardonnayvinet från föregående steg funkar ypperligt, men nu behöver vi inte vara rädda för att våga oss på ett mer strukturerat vitt vin med mer av allt.
Fas 5: Ostbrickan
Även om magen börjar bli full så har vi tre steg kvar, så hoppas du har sparat lite plats. Nu plockar vi fram osten, och med den de riktiga klassikerna: Stilton och Cheddar. Två ostar med helt olika smaker, struktur och mängd umami. Det italienska bubblet Moscato d'Asti blir en bra kompis för att bryta det feta i osten både med bubblorna samt den friska syran i vinet och låter de unika smakerna komma fram utan att något dämpas, samt att den läckra frukten i vinet orkar stå upp mot ostens kraftfulla smaker. Ett stilla vin som också går fint till de båda ostarna är ett halvtorrt riesling.
Bonustips: Vill du få den där extra smakdimensionen? Servera Stiltonosten till ett Portvin, ett Amarone eller ett sött och russinstinnt Recioto.
Läs mer om vin till ost.
Fas 6: Dessert
Hej mage nummer två (dessert-magen)! Nu kommer de små klenäterna med grädde och hjortronsylt och såklart Ris á la Maltan. Nu har vi förhoppningsvis Moscato d'Asti i glaset och njuter i fulla drag av den lätta känslan som infinner sig när vi tar det i stora klunkar efter varje tugga.
Orkar du inte äta dessert efter all julmat? Då kanske du istället ska testa vårt recept på äggtoddy.
Läs mer om vin till dessert.
Fas 7: Julgodis
Nu är det snart slut på rätter och även på platsen i magen. Det sista, och kanske det godaste - julgodiset! Seg knäck, fudge och kanske en liten marsipangris. Har du en flaska Sauternes hemma? Eller en koladoftande rom? Då blir magen lycklig. Annars är det kanske kaffet som får runda av det hela.
En riktigt god jul från oss på Vinoteket.com!