Att lyckas med valet av vin till sill handlar mycket om att hitta ett som kompletterar sillens robusta smaker. Vinet bör ha en balans mellan sötma och syra och gärna aromatiska toner som fångar upp smakerna hos sillen.
I Skandinavien äter vi mest inlagd sill. När du ska välja vin till sill i en kryddig lag är det viktigt att tänka på kombinationen av smaker i inläggningen. Ett vin med hög syra kan balansera sältan, medan ett vin med fruktiga toner kan mjuka upp och komplettera kryddigheten. Välj ett vin som matchar den dominerande smaken i inläggningen.
Sill kan smaka väldigt olika
Vilket vin som passar till sill beror mycket på vad för sill du tänker servera. Det är stor skillnad på till exempel citronsill, vitlökssill och senapssill. Ska du bjuda på flera olika typer av sill behöver du ett vin som passar tillräckligt bra till alla smakerna. Riesling och grüner veltliner brukar ha kvalitéer som gör att det blir ett gott val till många typer av traditionellt inlagd sill. Ett vin på chardonnaydruvan, som inte är ekfatslagrat, är ett annat klassiskt val av vin till sill.
Så väljer du vin till matjessill
Matjessill har en komplex smakprofil med sötma, syra och sälta. Utöver de viner vi redan har rekommenderat kan ett mousserande vin bli ett riktigt trevligt komplement till matjessill.
Vin till sill och potatis
Det vanligaste och kanske godaste sättet att servera sill i Sverige är till färsk potatis med smält smör, lite dill och en klick gräddfil. På en tallrik komponerad på det sättet är det sillen som står för de dominerande smakerna. Potatisen påverkar inte valet så mycket. Lätta vita viner, med eller utan bubblor, med tydlig syra och fruktighet blir ofta väldigt bra till sill och potatis. Om du vill vara sofistikerad kan du testa att matcha vinet med dillen. Viner med blommiga och citruslika aromer går bra ihop med dill.