• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   47 670 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Pinot Gris

(2)

Pinot Gris- druvan som skiftar i färg, allt från grå-blå till läckert grå-rosa. Pinot Gris är även en kameleont när det kommer till smakprofil beroende på växtplats men gemensamt är att vinerna alltid blir härligt aromatiska.

Pinot Gris härstammar enligt sägen från Ungern på 1500-tal och togs då till Alsace där den snabbt vann populäritet på grund av att Alsace har det perfekta klimatet för just Pinot Gris med sitt torra, jämna klimat som kommer från att området ramas in av bergskedjorna i väst och skyddar Alsace mot vind och regnmolnen. Tidigare var namnet Tokaj Pinot Gris just på grund av det Ungerska ursprunget. Pinot Gris odlas i flera länder som tillexempel Tyskland, Italien, Österrike, Ungern, Nya Zeeland, USA, Schweiz Rumänien och Kanada. Druvan har även olika namn beroende på vilket land som den odlas i Ungern heter Pinot Gris Szürkebarat, i Italien Pinot Grigio i Tyskland Grauer Burgunder om den är torr och när man pratar om söta viner så heter den Ruländer, i Loiredalen kallas den för Malvoisie och i Bourgogne kallas den för Pinot Beurot. Pinot Gris är en aromatisk druva men den varier väldigt i struktur och smakprofil beroende på växtplats och hantering. Allt från torra fruktiga viner till väldigt söta eller mineralrika viner. Det produceras även en hel del mousserande viner på druvan. Den torrare stilen med toner av äpplen, citrus, lichi, peppar, och persika. Dessa typer av viner odlas främst i lite svalare klimat som i Nya Zeeland, Kanada, Österrike och Tyskland och då skördar man relativt tidigt för att bibehålla syran i vinet. När Pinot Gris kommer från Italien så talar namnet Pinot Grigio mycket om stilen på vinet med en stor fräschör och lättdruckna viner, aromatiken på vinet går då mer åt citrus som lime, gröna äpplen mineralitet från ståltanksjäsningen och med en avslutande frisk syra från den tidiga skörden. När man talar om den sötare stilen är det oftast från Alsace vinet kommer och då har man lite andra metoder för framställning av vinerna för att få fram andra smakaromer som gula äpplen, honung, mogen citron. För att få fram dessa typer av smaker skördas druvorna sent och då benämns det som vendage tardive vilket betyder just sen skörd. Alternativt låter druvorna angripas av ädelröta (Botrytis) detta gör att druvorna torkar ihop och blir extremt koncentrerade i druvmusten.  I Nya Zeeland växer även en trend sig starkare där vinet är i en ”off dry” stil vinet blir då fruktigt tort med en viss vibehållen fruktsötma.

Pinot Gris är ofta väldigt bra matviner men med hänsyn till stilen på vinet som varierar mycket. Till den Italienska lättare fräscha stilen fungerar lättare fiskanrättningar och skaldjur väldigt bra.

Den sent skördade vendage tardive-stilen passar mycket bra till kittostar och när vinet har liten restsötma men med bibehållen fräsch frukt så gifter det sig otroligt bra med Asiatiska smaker som har en liten hetta.