En smaskig dessert är en självklar avrundning av en god måltid. Men vad dricker man till för att efterrätten ska få det där lilla extra? Här kommer våra bästa tips på bra dessertviner för alla gottegrisar.
Vin till dessert – sött möter sött
Det första man behöver tänka på när man väljer dryck till dessert är hur söt efterrätten är. Vinet bör vara sötare än desserten, för att desserten inte ska upplevas som alltför söt och vinet alltför syrligt. Choklad med ett torrt rött vin är med andra ord ingen höjdarmatchning. Utöver sockerhalt så kan man fundera över hur smaker i vin och dessert kan spegla varandra på ett snyggt sätt.
Vin till glass
Glassens kyla kan få våra smaklökar att bedövas. Men misströsta inte - ett sött bubbligt vin råder bot på problemet, eftersom kolsyran mildrar effekten. Prova till exempel en pärlande moscato d’Asti eller en söt champagne till glassen. Gillar du inte sött bubbel så kan ett vitt dessertvin som sauternes, tokaji eller isvin också fungera. Kombinera glassens smaker med dryckens – gräddigare, kraftigare smaker med rikare vin och friskare, bäriga smaker med lättare vin. En fruktig och blommig moscato d’Asti till flädersorbet, ett knäckigt vin santo till pistageglass, eller ett honungssött glas tokaij till en maffig ägglikörglass.
Vin till crème brûlée
Desserternas dessert, som med sina förföriska smaker och härliga texturer är oemotståndlig. Till crème brûlée är ett fruktigt och sött sauternesvin, med toner av mandelmassa och vanilj, en trogen parhäst. Vinet har dessutom en frisk syra som bryter av mot sötman och fräschar upp. Ett vin santo med karamelliserade toner är ett annat alternativ som speglar dessertens övre lager av bränt socker perfekt.
Vin till pannacotta
Pannacotta är en mild och gräddig dessert uppiffad med vanilj och olika smaksättningar. Pannacotta med bär matchas bäst med ett sött mousserande vin som moscato d’ Asti, eller ett vitt dessertvin som tokaij eller söt riesling. Läs mer om vin till pannacotta.
Vin till choklad
Efterrätter med mörk choklad fungerar bäst med ett rött dessertvin som möter de kraftfulla aromerna. Prova ett portvin med inslag av torkad frukt eller en knäckig madeira till chokladkakan eller moussen. Recioto – ett sötkryddigt vin från italienska Valpolicella – är en annan fin matchning till rika chokladdesserter. Till ljus choklad passar det bättre med ett vitt dessertvin som sauternes eller tokaji.
Vin till glass och jordgubbar
Till den somriga och lätta desserten är söta mousserande viner som moscato d’asti eller champagne fina sällskap. Ett fruktigt och blommigt dessertvin på riesling är en annan trevlig matchning till de delikata smakerna.
Vin till cheesecake
Till en ljuvlig ostkaka toppad med bär passar ett sött vitt vin, med eller utan bubblor, utmärkt. Är din cheesecake smaksatt med choklad och nötter kan du sikta in dig på ett rött dessertvin som recioto, eller ett sött mousserande rött vin som brachetto d´Acqui eller ett sött lambrusco. Dessertviner med knäckiga toner, som madeira eller portvin, fungerar också fint till de nötiga smakerna.