Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Äggtoddy

Äggtoddy är den klassiska äggbaserade drinken som serveras världen över i olika tappningar. Särskilt populär är den kring jul och påsk, men frågar ni oss förtjänar den att serveras betydligt oftare än två gånger om året. Här är vårt bästa recept.

Gör så här

  1. Separera äggen.

  2. Vispa äggulorna fluffiga tillsammans med hälften av sockret (0,25 dl).

  3. Häll över i en kastrull tillsammans med grädden och mjölken och koka försiktigt upp vätskan under omrörning. Akta så att det inte blir för varmt, för då blir det äggröra! Vill du vara extra noga kan du använda en termometer. Äggblandningen är klar när den når 75 grader.

  4. Ta av kastrullen från värmen och sätt gärna över isbad för att snabbt kyla ner vätskan.

  5. Tillsätt spriten och rör om.

  6. Vispa äggvitorna med elvisp på låg hastighet i en separat bunke i ca 30 sekunder. Höj hastigheten och vispa i ytterligare 1 minut. Sänk till medelhastighet och tillsätt sockret (0,25 dl) lite i taget under konstant vispning. Vispa till ett fast skum.

  7. Vänd ner ägg- och mjölkblandningen i de vispade äggvitorna och vänd ihop med en slickepott. Här vill vi behålla luftigheten i äggvitorna, så blanda försiktigt.

  8. Häll upp drinken på glas, med eller utan is beroende på tycke och smak. Riv över muskotnöt på toppen och garnera eventuellt med en kanelstång eller stjärnanis. Servera direkt.

Ingredienser (2 drinkar)

2 ägg

0,5 dl socker uppdelat i 2

1,5 dl mjölk

1 dl grädde

4 cl mörk rom, eller en blandning av mörk rom och konjak

Hel muskotnöt (att riva över)

Ska man dricka äggtoddy varm eller kall?

Här har vi valt att servera drinken rumstempererad. Föredrar man kalla drinkar kan man servera den över is. Äggtoddyn går också bra att dricka varm. Häll i så fall allt i en kastrull och värm försiktigt så att inte ägget koagulerar. Särskilt gott är det att dricka varm äggtoddy kring jul. Vid påsk och under varmare tider på året föredrar vi i stället att dricka den kall eller rumstempererad.

Vilken sprit ska man ha till äggtoddy?

I vårt recept har vi valt att använda mörk rom och konjak, som båda har en komplex smakprofil. Vill man kan man byta ut spritsorterna mot whisky.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept