Att äta löjromspizza är en kulinarisk upplevelse som kombinerar det bästa av två världar – den klassiska italienska pizzan och den svenska delikatessen löjrom.
Havets guld på en krispig pizzabotten
Löjrom är rom från siklöja och kallas ibland för "havets guld". Löjrom är exklusivt på grund av dess begränsade tillgänglighet och den arbetsintensiva processen att skörda och förbereda rommen. Denna löjromspizza är perfekt som en lyxig förrätt eller som en del av en festlig buffé. Den salta löjrommen, den krämiga crème fraîchen och den fräscha dillen skapar en smakupplevelse utöver det vanliga. Löjrom är en känslig råvara och när du gör en löjromspizza läggs den på efter det att pizzan gräddats.
Löjromspizza, med sin krämiga bas och det salta tillskottet av löjrom, är en rätt som kombinerar traditionella svenska smaker på ett innovativt sätt. Löjrom serveras vanligtvis på blinis eller knäckebröd, traditionen att göra löjromspizza är relativt ny men har snabbt blivit populär, inte bara i Sverige utan även internationellt. Det är en rätt som fortsätter att utvecklas, med nya variationer och tolkningar som dyker upp på menyer över hela världen.
Gör så här
-
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke.
-
Smula ner jästen i en separat skål och blanda med lite av det ljumma vattnet. Rör tills jästen lösts upp.
-
Häll allt vatten och olivoljan i mjölblandningen. Tillsätt jästblandningen och blanda till en deg.
-
Knåda degen i cirka 10 minuter tills den blir smidig och elastisk.
-
Lägg degen i en oljad bunke, täck med en handduk och låt jäsa i 30–40 minuter, eller tills den har dubblats i storlek.
-
Sätt ugnen på maxtemperatur.
-
Rulla ut pizzadegen på en bakplåtsklädd plåt.
-
Bred ett jämnt lager av crème fraîche över degen.
-
Strö över den rivna osten.
-
Grädda i ugnen i cirka 10–15 minuter tills pizzan är gyllenbrun och osten har smält. Om du har en ugn som blir varmare än 250 °C kan tillagningstiden förkortas.
-
Under tiden, förbered toppingen genom att blanda finhackad rödlök med citronzest och lite citronsaft.
-
När pizzan är klar, ta ut den och låt den svalna något.
-
Toppa med löjrom, den smaksatta rödlöken och färsk dill.
-
Avsluta med att krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.
-
Servera direkt med en klyfta citron vid sidan om.
Ingredienser (4 pers)
-
5 dl vetemjöl
-
1 tsk salt
-
1 tsk socker
-
25 g jäst
-
3 dl ljummet vatten (37 °C)
-
2 msk olivolja
-
2 dl crème fraîche
-
80 g löjrom
-
1 rödlök, finhackad
-
Färsk dill, hackad
-
1 citron, både zest och saft
-
Flingsalt och nymalen svartpeppar
-
75 g riven parmesanost eller annan lagrad ost
Vin som passar till
löjromspizza