Löjromschips förknippas ofta med festliga tillfällen. De består av några få, väl utvalda ingredienser som tillsammans skapar en smakupplevelse utöver det vanliga.
Löjromschips förenar enkelhet och elegans
Löjromschips har på kort tid blivit en svensk klassiker, älskad för sin lyxiga enkelhet och smakrika kombination. Matchningen är så lyckad att rätten uppmärksammats internationellt och nu finns även utanför Sverige.
Rättens viktigaste komponent är löjrommen, en delikatess från siklöjan. Löjrommens salta och lite krämiga smak är unik och det har gjort den till en eftertraktad ingrediens i det svenska köket. För att balansera den salta smaken kompletteras löjrommen med en klick smetana eller crème fraiche, som ger löjromschips en krämig och syrlig ton. Den finhackade rödlöken tillför en lätt sötma och en touch av syra, medan den färska dillen har en arom som också passar väl in i helheten.
Utgå från naturchips eller gör chips från grunden
Löjrom är som bäst under hösten, när siklöjan är full av rom med god smak och den karaktäristiska gyllengula färgen. Lantchips med naturell smak som du köper i butiken passar bra till löjromschips, men du kan också göra egna chips. Skiva då potatis tunt, blötlägg skivorna i kallt vatten, torka av dem och fritera dem sedan i het olja tills de är gyllenbruna.
Löjromschips kan serveras som aptitretare, tilltugg till en drink eller som en förrätt.
Gör så här
-
Börja med att låta löjrommen rinna av ordentligt genom ett kaffefilter eller en silduk.
-
Finhacka rödlök, gräslök och dillen och riv citronskalet till zest.
-
Bred ut crème fraiche på chipsen och toppa med de hackade ingredienserna och till sist löjrommen.
Ingredienser (4 pers)
-
100 g löjrom
-
1 msk gräslök, fint hackad
-
2 msk rödlök, fint hackad
-
Zest från en halv citron
-
2 dl crème fraiche (minst 30 % fett)
-
1 påse naturchips (eller lantchips)
Vin som passar till löjromschips