Cevapcici är balkans mest kända kötträtt
Cevapcici är kryddiga grillspett av köttfärs. Det är en traditionell maträtt på Balkanhalvön, med rötter i det Osmanska riket. I Bosnien och Hercegovina anses cevapcici vara en nationalrätt, men den åtnjuter också stor popularitet i länder som Serbien, Kroatien och Montenegro. Idag har cevapcici spridits och finns i olika varianter i många kök. Ordet “cevapcici” härstammar från det turkiska ordet 'kebab', vilket har anpassats till de lokala språken på Balkan. Rätten serveras ofta med pitabröd, ajvar (en grönsaksröra), rå lök och yoghurtsås, vilket ger en komplett måltid.
Det speciella tillagningssättet gör cevapcici smakrikt
Cevapcici tillagas traditionellt genom att man grillar en blandning av köttfärs och kryddor som formats till korvar. Det går också att steka cevapcici eller tillaga korvarna i ugnen, men det blir inte lika bra. Ingredienserna i cevapcici kan variera, men vanligtvis innehåller de lammfärs eller en blandning av lamm- och nötfärs samt vitlök, lök och olika kryddor. Ofta ingår bakpulver eftersom det höjer pH-värdet, vilket ger ett saftigare kött. För bästa resultat bör färsen stå över natten så att den tar till sig alla kryddor ordentligt.
Gör så här
-
Blanda ihop färs med övriga ingredienser i en bunke.
-
Krydda med salt och peppar. Låt färsen stå några timmar, gärna över natten.
-
Blanda ingredienserna i yoghurtsåsen.
-
Dela färsen i flera avlånga delar, beroende på hur många och stora cevapcici du vill göra.
-
Forma korvarna runt grillspett eller stick bara grillspett rakt igenom dem. Ofta används platta spett.
-
Grilla spetten i 15–20 minuter tills de är genomstekta.
Ingredienser (4 pers)
-
250 g nötfärs
-
250 g lammfärs
-
2 msk ströbröd
-
1 ägg
-
1 msk mjölk
-
1,5 tsk rökt paprikapulver
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
1 tsk bikarbonat
-
2 vitlöksklyftor, fint hackade
-
Sås
-
2 dl naturell yoghurt (10 %)
-
1 pressad vitlöksklyfta
-
1 msk citronsaft
-
1 msk olivolja
-
1 msk fint hackad persilja
-
Salt och svartpeppar efter smak
Vin som passar till cevapcici:
Sangiovese
Primitivo
Pinot noir