Vinhistoria tillbaka till antiken
Primitivo är en blå druva av arten Vitis vinifera. Hemvistet för primitivo är framförallt södra Italien och då i “klacken”, Apulien, med en vinhistoria hela vägen tillbaka till antiken.
Apulien är ett av landets volymmässigt mest producerande vinområde och framförallt då på blåa druvor som just primitivo. Viktigaste distriktet för primitivo är Manduria, där har druvan odlats sedan 1700-talet. Något som är fastställt med DNA-test är att primitivo är samma druva som den amerikanska druvan zinfandel och den ursprungliga kroatiska druvan crljenak kaštelanski. Den stora popularitet som primitivo vann här i Sverige under 90-talet hjälpte även zinfandel att upptäckas och vinna svenskarnas hjärtan, vilket lett till en enorm volymökning även för dessa viner.
En del italienska producenter av primitivo-viner har valt att etikettera sina viner som zinfandel vilket har kommit att uppröra många amerikanska vinmakare som tycker det är falsk marknadsföring och att det leder till förvirring för konsumenten då vinerna inte är helt detsamma med tanke på det olika klimat och jordmån för druvan.
Tidigare användes primitivo mestadels som uppblandningsdruva till andra druvor som kanske inte hade möjlighet att komma upp i den alkoholhalt och den fyllighet som önskats. Namnet primitivo kommer från “primi” som betyder först på italienska och anledningen till namnet är att druvan mognar tidigt.
Smakprofilen på primitivo-viner beskrivs oftast som stort och kraftfullt med sötfruktighet och med toner av mörka och röda bär såsom björnbär, mogna plommon, skogshallon och en härlig pepprighet. Färgen på vinet är ofta mörkt blålila på grund av lång skalkontakt.
Även om det fortfarande produceras enorma mängder primitivo viner i bulk-kvalitet för att tillfredsställa den stora efterfrågan på dessa typer av sötfruktiga och alkoholstinna viner men så finns det även en drös seriösa vinmakare som skapar viner av mycket hög kvalitet som också klarar några års lagring.
Mat som passar till viner på druvan är framförallt lite kraftfullare anrättningar. Varför inte till en klassiker som oxfilé provençale.