Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk rätt bestående av tunt skivad biff, lök och svamp, här serverad i en krämig sås bestående av crème fraiche och dijonsenap.

Biff Stroganoff är lika god som den är enkel att svänga ihop, och samtidigt en lyxig bjudrätt. Här är vårt bästa recept på en klassisk Biff Stroganoff.

Gör så här

  1. Strimla köttet och salta och peppra.
  2. Hetta upp olja i en stor stekpanna och bryn köttet i omgångar. Se till att inte steka för länge! Det gör inget om köttet inte är genomstekt – det kommer att koka klart i såsen.
  3. Ta upp köttet ur pannan och lägg på en tallrik.
  4. Sänk värmen och tillsätt smöret i pannan. Stek svampen gyllene.
  5. Tillsätt löken och stek mjuk i några minuter.
  6. Tillsätt vitlöken och låt fräsa i 1 minut.
  7. Tillsätt vetemjölet, rör om och låt fräsa en stund. 
  8. Tillsätt buljongen i omgångar och rör så att allt blandas väl. 
  9. Tillsätt dijonsenap och crème fraiche eller grädde.
  10. Koka upp och låt småputtra i 5 minuter.
  11. Om såsen är för tjock kan du späda med lite vatten. Om såsen är för tunn kan du reda den med lite maizena, alternativt låta den koka i några minuter till. Akta bara så att den inte blir för salt när den reducerar!
  12. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer dijonsenap.
  13. Tillsätt köttet och köttsaften från tallriken och låt koka i 1 minut.
  14. Servera med kokt eller rostad potatis eller ris och gärna cornichons vid sidan av.

Ingredienser (4 pers)

  • 600 g nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote, alternativt lövbiff eller fransyska

    naturell rapsolja

    1 stor gul lök, finskivad

    1 vitlöksklyfta, finriven/finhackad

    200 g skivade champinjoner

    3 msk smör

    2–3 msk vetemjöl, beroende på önskad tjocklek

    5 dl köttbuljong

    1 msk dijonsenap

    1,5 dl crème fraiche eller grädde

Vin som passar till Biff Stroganoff

Servera till en gamay eller en pinot noir. Vitvinsälskaren kan med fördel para Biff Stroganoff med riesling eller chardonnay.

Vilket kött ska man använda till Biff Stroganoff?

I detta recept har vi valt att använda lite finare nötkött som biff eller entrecote, men det går förstås bra att variera rätten med andra styckningsdetaljer eller köttslag som lövbiff (innanlår) eller viltkött.

Biff Stroganoff på fransyska

Fransyskan är ett utmärkt val för den som vill göra en Biff Stroganoff med djup smak och fin textur. Strimla och tillaga fransyskan enligt receptet ovan.

Biff Stroganoff på högrev

Då högrev traditionellt är en styckningsdetalj som används till långkok brukar den normalt inte användas i den mer snabblagade rätten Biff Stroganoff, men visst går det! Se till att tillsätta mer buljong och låt köttet koka mört i ca 1 timme innan du tillsätter crème fraiche/grädde och dijon.

Biff Stroganoff på älg

Den fina viltsmaken på älgkött passar perfekt ihop med den krämiga såsen. Se bara till att anpassa koktiden efter den styckningsdetalj du väljer.

Kan man göra Biff Stroganoff i slow cooker?

Absolut, det går utmärkt! Använd i så fall styckningsdetaljer som lämpar sig för långkok (t ex högrev av nöt eller älg) och följ tillverkarens instruktioner för tillagning i slow cooker.

Gillar du biff stroganoff kanske du också uppskattar vårt recept på kalops eller boeuf bourguignon.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!