Kött som kokats mört tillsammans med mjukkokta grönsaker i en sås smaksatt med kryddpeppar och lagerblad – om du frågar oss är detta svensk husmanskost när den är som allra bäst.
Kalopsen introducerades i Sverige redan på 1700-talet av Cajsa Warg, och fick sitt namn från det engelska begreppet för tunna skivor kött: "collops".
Detta är vårt favoritrecept.
Gör så här
- Skär löken i klyftor och morötterna i ca 1 cm tjocka slantar.
- Bryn köttet i omgångar i en tjockbottnad gryta.
- Pudra över vetemjölet och rör om.
- Tillsätt lök, morötter, kryddpeppar och lagerblad och häll på vatten och buljongtärningar.
- Låt koka upp och sjud sedan under lock tills köttet är mört. Det tar ca 2 timmar.
- Smaka av med salt och svart- eller vitpeppar. Servera med inlagda rödbetor och kokt potatis.
Vin som passar till kalops
Languedoc-Roussillon
Côtes-du-Rhône
Vilket kött använder man till kalops?
Traditionellt gör man kalops med högrev. Högrev är en styckningsdetalj som passar perfekt till långkok och resulterar i riktigt saftiga grytbitar om man ger det tid att koka mört. Vill du så kan du byta ut högreven mot andra styckningsdetaljer eller köttslag, som fransyska, märgpipa eller olika typer av viltkött.
Kan man göra kalops utan kryddpeppar?
Om du inte gillar kryddpeppar kan du ersätta den med hel svartpeppar. Det kommer dock inte vara en klassisk kalops längre, men visst kommer det att bli gott ändå.
Kan man göra kalops utan morötter?
Visst kan du göra det! Ska vi vara noga kallas en kalops med morötter för “skånsk kalops” då en klassisk kalops egentligen inte alls innehåller morötter. Utesluter du morötterna får du med andra ord en klassisk, traditionell kalops.
Gillar du kalops kanske du också uppskattar vårt recept på biff Stroganoff.