Servera vinet kring 8-10 grader. Perfekt som aperitif på altanhänget, till grillade skaldjur, pizza Bianco toppad med parmesan och kronärtskockor. Men framförallt bra matchning till somriga primörsallader.
Ett riktigt häftigt naturvin med uttrycksfulla aromer av citrus, akacia samt gröna och gula äpplen. Allt detta återfinns i den läckra smaken med tillägg av mjuk mousse, frisk syra och en lång behaglig eftersmak. Då detta vin är helt ofiltrerat kan det vara ordentligt med oerhört trivsam fällning som gör vinet autentiskt grumligt.
I italienska Friuli, högt upp i landets norvästra hörn ligger Lea Winery. Här är bekämpningsmedel och konstgödsel förbjudet och användningen av koppar minimal. Målet är att bli den största vingården för naturligt vin i Italien.
Blancjat är ett av Lea Winery's nya varumärken. Idén grundar sig i drömmen om ett projekt som kan gå i arv till de nya generationerna. Filosofin är att göra vin med naturliga och ekologiska metoder på lokala druvsorter.