Beskrivning

I italienska Friuli, högt upp i landets norvästra hörn ligger Lea Winery. Här är bekämpningsmedel och konstgödsel förbjudet och användningen av koppar minimal. Målet är att bli den största vingården för naturligt vin i Italien. 

Blancjat är ett av Lea Winery's nya varumärken. Idén grundar sig i drömmen om ett projekt som kan gå i arv till de nya generationerna. Filosofin är att göra vin med naturliga och ekologiska metoder på lokala druvsorter.

Passar till

Servera vinet kring 8-10 grader. Perfekt som aperitif på altanhänget, till grillade skaldjur, pizza Bianco toppad med parmesan och kronärtskockor. Men framförallt bra matchning till somriga primörsallader.

Utmärkelser

91 Poäng - Luca Maroni, 2022

Produktinformation

Lagerstatus
351 st
Lagring
Drick nu eller inom 2 år
Karaktär
Torrt & Fruktigt
Land
Italien
Region
Friuli-venezia giulia
Distrikt
Venezia Giulia
Producent
LEA Winery SRL
Huvuddruva
Glera
Druvor
100% Glera
Typ
Kork
Passar till
Volym
750 ml
Sockerhalt
<0.3g/100ml
Alkoholhalt
10.5%
Se även
Kategorier
 • Producent

  LEA Winery SRL

  Högst upp på det italienska stövelskaftet, i Friuli, ligger Lea Winery. Här görs naturligt vin på lokala druvsorter och med antika metoder. Vin skapat för de nya generationerna - orange, vitt, rött och bubbel. 

 • Land

  Italien

  Världens största vinland!? Allt beror såklart på hur man mäter, men när det kommer till antal liter producerat vin, ligger Italien alltid i topp och slåss med Frankrike om förstaplaceringen varje år.

 • Region

  Friuli-venezia giulia

  Friuli-Venezia Giulia är en av Italiens bästa vinregioner.
  Det är övervägande vita viner som produceras i Friuli-Venezia Giulia. Bland dem finns eleganta söta viner på druvorna Verduzzo och Picolit. 

 • Huvuddruva

  Glera

  Drottningen av prosecco!