Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Friuli-Venezia Giulia

(3)

Friuli-Venezia Giulia är en av Italiens bästa vinregioner.
Det är övervägande vita viner som produceras i Friuli-Venezia Giulia. Bland dem finns eleganta söta viner på druvorna Verduzzo och Picolit. 

Veneto, Trentino och Friuli-Venezia Giulia bildar vinregionen La Tre Venezie som tillsammans med Toscana och Piemonte är Italiens bästa vinregioner. Friuli-Venezia Giulia är en autonom region som en gång var del av den venetianska republiken. Den ligger i det nordöstra hörnet och gränsar mot Österrike och Slovenien.

Under 1800-talet var huvudstaden Trieste en viktig hamn för det österrikisk-ungerska riket. Det är då franska druvsorter introducerades. På medeltiden förde handelsresande med sig vinrankor från Makedonien och Anatolien när de passerade regionen på väg mot Venedig.

Terroir

Regionen gränsar till Alperna i norr och Adriatiska havet i söder. Den norra delen av regionen består av bergstrakter, vilket ger varma dagar och kyliga nätter. Närmare kusten är det mer slättland medelhavsklimat som ger torra heta somrar och milda vintrar. Jordarna i de kuperade områdena är kalciumrik bestående av märgel och den sedimentära bergarten flysch. I dalarna och på slättlandet dominerar lera, sand och grus.

Druvor

Friuli DOC är mest känd för sin produktion av vita viner. Friulano är den karakteristiska gröna druvan. Den var tidigare känd som Tocai Friulano, men för att särskilja från Ungerns Tokaji-viner ändrades namnet. Verduzzo är en annan inhemsk druva som är flitigt använd, liksom den lokala sorten Picolit som är exklusiv på grund av en benägenhet att drabbas av sjukdomar och mutationer. Det leder till att mindre än hälften av druvorna överlever.

Viner

Friulano ger fräscha och blommiga viner med toner av nötter och fänkål som passar till vit fisk, prosciutto eller kyckling. Viner gjorda på Verduzzo har smak av persika och nöt med inslag av honung. Eftersom druvan har hög syra fungerar den även bra för att balansera upp söta viner. I Ramandolo torkas den för att göra Passito. Druvan Picolit är också bra till dessertviner. Den ger eleganta och blommiga viner med smak av honung. Dessa viner är dyra då utbudet är begränsat på grund av små skördar.