Hösten är traditionellt svamparnas tid och tankarna kanske går till fylliga viner och mustiga grytor. Men svamp hittar du numer året om och det är hur du tillreder dem som bör styra ditt val av vin till svamp. Därför presenterar vi några röda och några vita viner till några olika svamprätter.
Röda viner till smakrika rätter med svamp
Du bör välja ett smakrikt kryddigt och mustigt vin om maten som servas är en krämig och fyllig rätt som svamprisotto, där det också är en del sälta. Italienska viner är trevliga att matcha den här maten med. Till exempel Nebbiolo, Ripasso eller Valpolicella med en uttalad strävhet ger bra balans till den krämiga risotton.
Pasta med svamp
När du är sugen på ett mustigt vin med hög strävhet och dessutom tänker laga pasta med en krämig svampsås. Då kan du till exempel prova en Crianza eller en Nebbiolo. Viner från andra länder går förstås lika bra. En cotes-du-rhones med inslag av skogsbär och peppar är ett utmärkt alternativ.
Viltkött och svamp
Jakt- och svampsäsongen är om gjord för fylliga rödviner. Vinet lämpar sig också utmärkt som ingrediens i en viltgryta med svamp. Kryddiga och mustiga viner med hög strävhet är gör sig utmärkt till denna sorts mat.
Gärna vita viner till pizza och svamptoast
Vita viner har också sin plats när du ska äta svamp. Ett lite fylligare och smakrikt vin lämpar sig väl till rätter som pizza eller toast med svamp. Det gör sig bra tillsammans med brödets och den stekta svampens rostiga toner. Lagrad Chardonnay finns från flera länder och utbudet är stort. Vill du ha en annan druva fungerar Chenin Blanc också bra. Även den fatlagrad.
Starkviner
En klassisk kombination är sherry som smakförstärkare i svampsoppa och svampsås. Till det passar därför en torr sherry av typen amontillado. Satsa på en frisk och fruktig Sauvignon Blanc eller Riesling till svampsoppa och milda rätter med svampsås, som till exempel en fiskgratäng.