Glera är kanske mer känt under det tidigare namnet Prosecco. Namnbytet trädde i kraft år 2009 och detta kändes väldigt naturligt då man inte vill blanda ihop druvan med det områdesbetecknade distriktet med samma namn. Gleras ursprung är Slovenien där den fortfarande odlas, men i liten utsträckning. Fler odlingsområden för Glera är gränsen mellan Slovenien och Italien, nordöstra delen av Victoria i Australien men framförallt i just Prosecco-området i Veneto som druvan nu kallas hem. Här återfinns mer än 90 % av druvans odlingsareal. Området är även Italiens största DOC vilket skyddar namnet Prosecco.
Glera är en druva med relativt neutral aromatisk smakprofil. Doften går allt som oftast åt päron, vit persika, citrus och honungsmelon som även återfinns på paletten.
Viner gjorda på Glera har en relativt låg alkoholhalt och med en frisk syra. Som stilla vin är Glera inte känt för att ge några högkvalitativa viner utan blir absolut bäst när det får bli till det mousserande vinet Prosecco (Prosecco måste alltid bestå av minst 85 % Glera). Prosecco har en speciell framställningsmetod och är inte densamma som för Champagne utan med en metod som kallas för tankmetoden eller charmatmetoden.
Bästa servering?
Ett mousserande vin gjort på Glera serveras bäst i ett flute-glas eller ett smalt riesling-glas så bubblorna stannar kvar i glaset. Serveringstemperaturen bör ligga mellan 6-8 grader, speciellt om vinet har en lite högre restsötma så bör det serveras vid max 7 grader då det annars kan upplevs jolmigt. Användningsområden för vinet är som en festlig aperitif, till en somrig thaisallad eller varför inte testa det till en krämig bit Brillat Savarin.