Glera

(23)

Drottningen av prosecco!

Glera- är uteslutande den absolut viktigaste gröna druvan när man talar om prosecco. Italiens mest populära mousserande vin. Det finns en regel som säger att prosecco måste bestå av minst 85 % glera. 

Vad är glera? 

Glera är grön druva som man gör vitt stilla vin och bubbel på. Från början hetta druvan prosecco. Namnbytet skedde år 2009 och kom sig av att man inte ville blanda ihop druvan med distriktet som har samma namn. 

Var kommer glera ifrån? 

Gleras ursprung är Slovenien där den fortfarande odlas, dock i liten utsträckning. Fler odlingsområden för glera är gränsen mellan Slovenien och Italien, nordöstra delen av Victoria i Australien men framförallt i just Prosecco-området i Veneto som druvan nu kallar sitt hem. Här återfinns mer än 90 % av druvans odlingsareal. Området är även Italiens största DOC vilket skyddar namnet Prosecco. 

Hur smakar glera?

Glera är en druva med relativt neutral aromatisk smakprofil. Doften går allt som oftast åt päron, vit persika, citrus och honungsmelon som även återfinns på paletten. Viner gjorda på glera har en relativt låg alkoholhalt och med en frisk syra. Som stilla vin är glera inte känt för att ge några högkvalitativa viner utan blir absolut bäst när det får bli till det mousserande vinet Prosecco. Prosecco har en speciell framställningsmetod och är inte densamma som för champagne utan med en metod som kallas för tankmetoden eller charmatmetoden. 

Vilken mat passar till glera? 

Servera vin på druvan glera till en festlig aperitif, en somrig thaisallad eller till en krämig bit av osten Brillat Savarin.

Vilket glas passar bäst att servera glera i?

Ett mousserande vin gjort på glera serveras bäst i ett flute-glas eller ett smalt riesling-glas så bubblorna stannar kvar i glaset. 

Vilken serveringstemperatur passar glera bäst?

Serveringstemperaturen bör ligga mellan 6-8 grader, speciellt om vinet har en lite högre restsötma så bör det serveras vid max 7 grader då det annars kan upplevs jolmigt.