Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till getost

(110)

Getosten har en syrlig smak som passar extra bra med friska vita viner. Läs mer om vilka druvsorter att spana efter när du väljer vin till din getost.

Getostar kan variera mycket i smak beroende på lagringstiden och hur de är framställda. En del ostar är hårda och lagras länge nedan andra är mjuka och salta. Getosten har en syrlig ton och produceras i länder runt Medelhavet. Den är känd för att gå extra bra ihop med rödbetor och honung, och fungerar fint som ingrediens i en god sallad. Till en syrlig ost som getost passar ett vitt vin gjort på druvsorten sauvignon blanc extra bra. Det är en frisk och fruktig druva som möter getostens syrlighet på ett bra sätt.

Att välja vin till getost

Under kategorin friskt och fruktigt hittar du viner som går bra ihop med getost, som viner med druvan sauvignon blanc. Det mest berömda området för produktion av sauvignon blanc är Loiredalen i Frankrike, och då speciellt området Sancerre. Denna stad i norra Loiredalen är känd för sina friska vita viner som passar extra bra till getost. Pouilly Fumé på andra sidan Loirefloden producerar liknande friska och fruktiga viner. 

Andra viner som passar utmärkt till en god getost är vitt från Chablis, Bordeaux och spanskt vin gjort på druvsorten albariño. Det är alltså lätta och friska viner du bör titta efter när du söker ett vin till din Chèvre chaud (getostsallad). Tänk på att välja ett vin utan ekfatskaraktär till lätta getostar. En lagrad getost kan däremot passa bra ihop med viner av äldre årgång från Alsace eller Chablis.

Rött vin till getost

Getosten, eller Chèvre, är som sagt gjord på getmjölk vilket betyder att den innehåller en mindre procent fett och färre kalorier än andra ostar. Även om viner på sauvignon blanc är  perfekta till getost så kan rosé eller ett rött fruktigare vin också passa. Intressanta druvor i denna kategori är pinot noir eller en lättare cabernet franc. Den senare är också främst producerad i Loiredalen.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 110 produkter