Att välja vin till vegetarisk mat kan vara en stor utmaning. Det oavsett om du är vegetarian själv eller om du ska ha gäster som äter vegetarisk kost. I det första fallet har du fördelen att du faktiskt kan prova dig fram och hitta kombinationer du gillar. Men om du ska bjuda någon som inte äter kött kan det behövas ett par tumregler. Tänk på att det är stor skillnad mellan vegetarianer och veganer. Få viner är helt veganska utan mindre mängder animaliska produkter används ofta i tillverkningsprocessen.
Bara vitt som gäller?
Om du tittar på de grundläggande rekommendationerna så är det vitt vin som gäller till nästan all vegetarisk mat. Undantaget är pasta och/eller tomatsåsbaserade rätter. När ett rött vin rekommenderas till vegetarisk mat är det nästan alltid ett lätt och bärigt ungt vin. Även om det här är bra grundregler när det kommer till att välja vin till vegetariskt behöver du inte följa dem slaviskt. Glöm inte bort att champagne är ett vitt vin som passar till nästan all vegetarisk mat. Nästan ingen kommer blir missnöjd om de serveras champagne.
Anpassa maten till vinet
Bara för att du är vegetarian ska du inte behöva välja bort tunga röda viner. Bra exempel som passar till en vegetarisk kost är Châteauneuf-du-Pape, Barolo eller Amarone. Den sistnämnda druvan är som exempel ett populärt alternativ på kvarterskrogar runt om i Italien. Servera gärna Amarone till en vegetarisk pasta eller varför inte en knaprig vegetarisk pizza?
Glöm inte bort rosévinet
Ett sprakande och härligt rosévin passar också perfekt till vegetarisk mat. Kombinera gärna med medelhavskosten där många rätter är helt vegetariska. Kanske är det hemligheten till varför befolkningen håller sig friskare och lever längre? Ett gott rosévin går att para ihop med de flesta rätter som är baserade på pasta eller ris.