Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vilket glas till Champagne?

Det finns lika många sorters champagne som det finns glas att dricka den i. Men, vilket champagneglas lyfter egentligen fram dryckens bästa sidor? Det har vi tagit reda på. 

Champagne passar till de flesta smaker och tillfällen, men vilket glas passar champagne?

Coupe

I filmer såsom The Great Gatsby, dricks de ädla bubblorna i snygga vida, låga glas. De kallas coupe och sägs ha designats efter Marie-Antoinettes bröst en gång i tiden. Dofterna kommer fram fint i den här typen av glas men bubblorna flyr snabbt så det gäller att dricka fort för att få ut det bästa av champagnen. 

Flûte

De mest klassiska champagneglasen är de långsmala som kallas flûte.  De ser inte bara lyxiga och snygga ut, de håller dessutom bubblorna levande i glaset längre. Tyvärr är det inte bara bubblorna som stannar kvar i glaset utan även de härliga aromerna från champagnen.  Det mesta man känner av doften och smaken är en skarp syra.

Ett helt vanligt vitvinsglas

Ett vitvinsglas klarar man sig långt på. För fruktiga och fräscha Non Vintage-Champagner passar ett lite mindre och smalare vitvinsglas, såsom exempel ett Riesling-glas, perfekt. Det låter nämligen aromerna komma fram men håller samtidigt bubblorna på plats. Ska man istället avnjuta en vintage-champagne eller en champagne som lagrats en längre tid, så behöver vinet mer luft och då passar ett lite vidare vinglas såsom t.ex. en Bourgogne-kupa bäst. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan