Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Allt om aromer i vin

En elegant harmoni av solmogen citrus, nyutslagen kaprifol och lätt stenig mineralitet. Visst låter det vackert – men varifrån kommer alla dessa aromer i vinet? Lär dig att närma dig vin på ett nytt sätt i vår aromskola.

Vad är aromer?

Till skillnad från grundsmakerna, är aromer de olika dofter som vi upplever när vi luktar på och smakar ett vin. De kan komma från själva druvan, eller utvecklas under vinmakeriet och lagringen. Med lite övning kan du lära dig att urskilja druvsorter och tillverkningstekniker när du provar vin. Ett kul sätt att imponera under blindprovningen – men framförallt så kan det berika vin-upplevelsen. Inom vin pratar man om tre huvudgrupper av aromer: primära aromer, sekundära aromer och tertiära aromer. Vi kollar närmare på dessa.

Primära aromer

Dessa kommer från druvsorten och är resultatet av själva druvmaterialet och vingårdsförhållandena (t.ex. klimat, jordmån). Primära aromer är ofta fruktiga, blommiga eller örtiga och är mest framträdande i unga viner. Till exempel, citrus och gröna äpplen i en ung chardonnay eller mörka bär i en ung zinfandel.

Sekundära aromer

Dessa utvecklas under vinframställningen, särskilt under jäsning och lagring i ståltank eller ekfat. Sekundära aromer inkluderar ofta jäst- och ekaromer, såsom bröd, smör, vanilj och kryddor. De kan förstärkas av specifika vinmakningstekniker, som malolaktisk jäsning eller lagring på ekfat.

Tertiära aromer

Dessa aromer uppstår genom flasklagring och är resultatet av vinets mognadsprocess över tid. Tertiära aromer utvecklas när primära och sekundära aromer omvandlas och förändras. Dessa kan inkludera nyanser av torkad frukt, nötter, tobak, läder, honung och jord. Tertiära aromer blir mest framträdande i lagrade eller äldre viner.

Hur urskiljer jag de olika aromerna?

När du doftar i glaset utan att snurra det, framträder främst de primära aromerna. De sekundära och tertiära aromerna brukar träda fram när du snurrar på glaset och doftar igen.

Dyk in i aromernas värld 

Ett tips om du vill förfina dina vinprovnings-kunskaper är att börja stort och sedan snäva ner din granskning. Vilken typ av frukt, vilka bär eller blommor kan du urskilja? Är äpplena gröna eller gula, bären röda eller blå? Är blommorna eller örterna färska eller torkade? Är frukten mogen eller syrlig? Här är några doftfamiljer man kan utgå från:

  • •       Blommiga och fruktiga

Exempel: citrusfrukt, kärn- och stenfrukt, bär, tropisk frukt, torkad och inlagd frukt; viol, apelsinblom, fläder, geranium, lavendel, jasmin, rosor.

  • •       Jordiga och mineraliska

Exempel: multna löv, lera, mossa, svamp; kalk, flintsten, skiffer, grafit, blöt sten, rökighet; nyklippt gräs, kåda, teblad, basilika, dill, mynta, rosmarin; fänkål, svarta oliver, grön paprika, tomatblad, nässlor.

  • •       Trä och kryddor

Exempel: ek, ceder, kakao, cigarrlåda, blyertspenna; choklad, kaffe, kex, rostat bröd, rostade nötter; bacon, tjära; svartpeppar, lakrits, kanel, kryddnejlika, muskotnöt, vanilj, bränt socker, knäck, karamell, honung. 

  • •       Kemiska & Biologiska

Exempel: Petroleum, asfalt, bränt gummi, bivax, stall, läder, jäst, våt ylle.

•       Defekta aromer du vill slippa 

Aceton, ammoniak, vinäger, gödsel, fuktig källare

Kom ihåg - det finns inget rätt eller fel, bara mer eller mindre rimliga analyser!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan