Vad är aromer?
Till skillnad från grundsmakerna, är aromer de olika dofter som vi upplever när vi luktar på och smakar ett vin. De kan komma från själva druvan, eller utvecklas under vinmakeriet och lagringen. Med lite övning kan du lära dig att urskilja druvsorter och tillverkningstekniker när du provar vin. Ett kul sätt att imponera under blindprovningen – men framförallt så kan det berika vin-upplevelsen. Inom vin pratar man om tre huvudgrupper av aromer: primära aromer, sekundära aromer och tertiära aromer. Vi kollar närmare på dessa.
Primära aromer
Dessa kommer från druvsorten och är resultatet av själva druvmaterialet och vingårdsförhållandena (t.ex. klimat, jordmån). Primära aromer är ofta fruktiga, blommiga eller örtiga och är mest framträdande i unga viner. Till exempel, citrus och gröna äpplen i en ung chardonnay eller mörka bär i en ung zinfandel.
Sekundära aromer
Dessa utvecklas under vinframställningen, särskilt under jäsning och lagring i ståltank eller ekfat. Sekundära aromer inkluderar ofta jäst- och ekaromer, såsom bröd, smör, vanilj och kryddor. De kan förstärkas av specifika vinmakningstekniker, som malolaktisk jäsning eller lagring på ekfat.
Tertiära aromer
Dessa aromer uppstår genom flasklagring och är resultatet av vinets mognadsprocess över tid. Tertiära aromer utvecklas när primära och sekundära aromer omvandlas och förändras. Dessa kan inkludera nyanser av torkad frukt, nötter, tobak, läder, honung och jord. Tertiära aromer blir mest framträdande i lagrade eller äldre viner.
Hur urskiljer jag de olika aromerna?
När du doftar i glaset utan att snurra det, framträder främst de primära aromerna. De sekundära och tertiära aromerna brukar träda fram när du snurrar på glaset och doftar igen.
Dyk in i aromernas värld
Ett tips om du vill förfina dina vinprovnings-kunskaper är att börja stort och sedan snäva ner din granskning. Vilken typ av frukt, vilka bär eller blommor kan du urskilja? Är äpplena gröna eller gula, bären röda eller blå? Är blommorna eller örterna färska eller torkade? Är frukten mogen eller syrlig? Här är några doftfamiljer man kan utgå från:
Exempel: citrusfrukt, kärn- och stenfrukt, bär, tropisk frukt, torkad och inlagd frukt; viol, apelsinblom, fläder, geranium, lavendel, jasmin, rosor.
Exempel: multna löv, lera, mossa, svamp; kalk, flintsten, skiffer, grafit, blöt sten, rökighet; nyklippt gräs, kåda, teblad, basilika, dill, mynta, rosmarin; fänkål, svarta oliver, grön paprika, tomatblad, nässlor.
Exempel: ek, ceder, kakao, cigarrlåda, blyertspenna; choklad, kaffe, kex, rostat bröd, rostade nötter; bacon, tjära; svartpeppar, lakrits, kanel, kryddnejlika, muskotnöt, vanilj, bränt socker, knäck, karamell, honung.
Exempel: Petroleum, asfalt, bränt gummi, bivax, stall, läder, jäst, våt ylle.
• Defekta aromer du vill slippa
Aceton, ammoniak, vinäger, gödsel, fuktig källare
Kom ihåg - det finns inget rätt eller fel, bara mer eller mindre rimliga analyser!