Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till räkor

Lär dig vilka viner som passar extra bra till räkorna och klicka hem dem direkt från Vinoteket, snabbt, enkelt och säkert.

Hur ska man gå tillväga när man väljer vin till räkor? Som med alla mat- och vinkombinationer beror det på hur räkorna tillagats och vilka tillbehör de serveras med. Här kommer några tips att ta med dig när du ger dig in i smakmatchningarnas värld.

Vitt vin till räkor

Den klassiska romantiska föreningen har goda skäl för sig. Färska räkor bjuder på sötma, umami och sälta, som i de flesta fall gifter sig bäst med ett vitt vin. Chardonnay, chenin blanc och grürner veltliner brukar vara förträffliga sällskap till räkorna.

Räkorna kommer generellt inte så bra överens med kraftigt fatlagrade viner. Detta eftersom fatkaraktären tillsammans umamin i räkorna riskerar att ge en metallisk smak. Men ingen regel utan undantag – allt hänger på smakbilden som helhet, och vilken karaktär du vill få fram genom din matchning.  

Spegla eller komplettera smakerna

Det finns två sätt att tänka när man matchar vin med mat. Antingen speglar man liknande smaker i mat och vin. Till exempel genom att matcha en rätt där citron ingår med ett vin med citrustoner, eller en rätt där smör använts i tillagningen med ett vin med smöriga toner. Det andra sättet bygger på kontraster: att exempelvis bryta av hetta i maten med sötma i vinet, eller fett i maten med syra i vinet. 

Vin som passar till rökta räkor

Ett aromatiskt vitt vin utan fatlagring möter räkornas sötma och mildrar sältan och rökigheten. Halvsött vin fungerar bra, men undvik sött vin, det kan dominera den delikata räksmaken. Bland aromatiska vita viner finns många alternativ: sauvignon blanc, riesling, gewürztraminer och pinot gris är några exempel.

Om du istället vill förhöja de rökiga smakerna så kan ett rundare vitt vin med fatkaraktär faktiskt fungera. Fatens rostade toner kan spegla rättens rökiga aromer, och vinets fyllighet kan balansera rättens kropp. Vinet bör samtidigt ha en hög syra som bidrar med fräschör till de intensiva smakerna. Prova gärna ett vitt vin från Bourgogne eller Bordeaux.

Vin till räkor med aioli

Ett fruktigt vitt vin med hög syra, mineralitet och ett uns sälta är ett trevligt komplement till den karaktärsfulla aiolin. Vinets friskhet bryter av mot den feta såsen och tonerna av vitlök harmoniseras av vinets fruktighet. Mineraliteten och sältan bryter av på ett behagligt sätt mot räkans naturliga sötma. Några viner som passar till räkor med aioli är till exempel oekad chablis eller sancerre.

Matcha grillade räkor med vin

Till grillade räkor kan det fungera både med ett lätt aromatiskt vitt vin och ett fylligare vitt vin med fatkaraktär. Eller varför inte prova ett rosévin till de grillade räkorna? De bäriga tonerna från rosévinet klarar både av att möta de sotiga smakerna och att ge friskhet till rätten. Välj ett lätt rosévin vars smaker inte överskuggar räkan. Till exempel ett rosévin från Provence. Det matchar dessutom räkans färg snyggt.

Passar rött vin till räkor?

Rött vin till räkor brukar inte rekommenderas eftersom tanninerna kan krocka med umamismaken. Vinerna riskerar också att bli för dominanta i förhållande till den milda räkan. Är du rödvinsfantast och vågar testa så bör du välja ett rött vin av den lättare sorten, såsom till exempel pinot noir eller gamay. Att räkorna är tillagade med rött vin hör kanske inte till vanligheterna, men förekommer. I dessa fall blir matchningen med ett rött vin mer naturlig. Burgundisk räkgryta och ett glas beaujolais? Kan bli en lyckträff.

Mousserande vin till räkor

Ett torrt mousserande vin slinker med lätthet ner till de flesta räkrätter. Bubblets fruktiga och friska toner kompletterar sältan och låter samtidigt räkornas finstämda smaker få ta plats. Matcha rättens tyngd med bubblets: mer delikata rätter fungerar fint med lättare typ av bubbel, kanske en frisk cava eller en crémant. Räkanrättningar med mer komplexa smaker kan få gott sällskap med ett dito mousserande vin, gärna med lite ålder och utvecklade smaker från lagringen. Finns det rostade toner i rätten så kan ett mousserande vin med brödiga toner spegla dem på ett behagligt sätt. Champagne är ett givet exempel här. En dryck som det för övrigt är svårt att ta fel med, oavsett hur räkorna är tillagade. ”Är du osäker, välj champagne”, är ett motto som håller i de flesta lägen.
 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan