Beef Wellington är en ikonisk rätt med anor från 1800-talets England. Den består av stekt oxfilé, täckt med en krämig fyllning, inbakad i smördeg.
Med vårt recept kan du laga en klassisk restaurangrätt hemma
Rättens ursprung är oklart, men Beef Wellington tros ha skapats till ära av Arthur Wellesley, den första hertigen av Wellington. Oavsett dess historia har Beef Wellington etablerat sig som en symbol för kulinarisk elegans och njutning. Idag serveras den på fina restauranger och tillagas i hemmakök runt om i världen. Den unika kombinationen av texturer och smaker gör Beef Wellington till en minnesvärd middagsupplevelse. Smördegen ska vara frasig, köttet saftigt och svampfyllningen krämig.
I vissa recept byts oxfilén ut mot lammkött eller vildsvinsfärs, medan andra experimenterar med olika typer av svamp och kryddor i fyllningen. I en populär variant adderar man anklevermousse till fyllningen för en extra exklusiv touch.
Välj helst en oxfilé med jämntjockt kött för jämn tillagning. Se till att köttet är rumstempererat innan du steker det och var noga med att inte översteka det. Smördegen ska vara kall och ordentligt kavlad och täcka köttet helt och hållet. Servera Beef Wellington med en god rödvinssås, grönsaker och hasselbackspotatis eller potatisgratäng.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Putsa oxfilén och krydda den med salt och peppar.
-
Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor tills det är gyllenbrunt.
-
Låt köttet vila medan du förbereder fyllningen.
-
Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en stekpanna tills det är mjukt.
-
Tillsätt timjan, grädde och dijonsenap och låt koka ihop i några minuter.
-
Kavla ut smördegen till en rektangel som är tillräckligt stor för att täcka köttet.
-
Lägg köttet på smördegen och bred ut svampfyllningen över det.
-
Vik ihop smördegen runt köttet och se till att den är helt täckt.
-
Pensla smördegen med uppvispat ägg.
-
Baka i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills smördegen är gyllenbrun och krispig.
-
Låt Beef Wellington vila i 10 minuter innan du skär upp den.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg oxfilé
-
Salt och peppar
-
Olivolja
-
250 g smördeg
-
200 g champinjoner, fint hackade
-
1 gul lök, fint hackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk timjan
-
1 dl grädde
-
1 msk dijonsenap
-
1 ägg, uppvispat
Vin som passar till
beef wellington