Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Carpaccio

Carpaccio är en italiensk rätt bestående av tunt skivat nötkött. Det äts rått med en dressing gjord på bland annat kapris och parmesan.

Snygg och enkel rätt med komplex smakprofil

Carpaccio har sitt ursprung i Piemonte, Italien, och har vunnit stor popularitet tack vare sin enkelhet, fräschör och eleganta presentation. Köttet tillagas inte utan skärs i tunna skivor med en vass kniv och äts som det är. Det är viktigt att utgå från kött av hög kvalitet och vara noga med god handhygien vid hanteringen. Magert och mört nötkött som ryggbiff, innanlår och flankstek passar utmärkt för carpaccio.

Det faktum att köttet är rått för fram dess naturliga smaker och texturer. Dressingen på olivolja och färskpressad citron med kapris och parmesan kompletterar på ett utsökt sätt. Den peppriga ruccolan som ofta serveras till gör carpaccio till en rätt med en mycket tilltalande och komplex smakprofil. Om du använder skivade oxfilémedaljonger och har klassiska tillbehör kallas rätten Carpaccio di Manzo. Laxcarpaccio på rå lax, dill, citronjuice, rödlök, kapris och crème fraiche är en annan vanlig variant av rätten.

Så lyckas du med carpaccio

Carpaccio går fort att göra så du har tid att fundera lite på presentationen och lägga upp det riktigt snyggt med de olika tillbehören separat på tallriken. Rätten är perfekt som förrätt till grillat kött eller som en liten aptitretare eller tilltugg till vin. Självklart kan du även servera carpaccio som huvudrätt genom att göra portionerna större och kanske kombinera med nybakt bröd, pasta eller ugnsbakad potatis.

Gör så här

 1. Frys in köttet i 30 minuter för att det ska bli lättare att skiva det riktigt tunt.

 2. Skiva köttet i tunna skivor med en vass kniv eller en köttskärare direkt efter att du tagit ut det från frysen.

 3. Lägg köttskivorna snyggt på en tallrik.

 4. Blanda olivolja, citronsaft, parmesanost och kapris i en liten skål.

 5. Ringla dressingen över köttet.

 6. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.

 7. Garnera med ruccola, oliver och citronklyftor.

 8. Servera direkt.

Ingredienser (4 pers)

 • 200 g nötkött (till exempel ryggbiff eller flankstek)

 • 4 msk olivolja

 • 2 msk citronsaft

 • 50 g parmesanost, finriven

 • 1 msk kapris

 • Salt och svartpeppar efter smak

 • Ruccola

Vin som passar till  carpaccio

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept