Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Biff Rydberg

Biff Rydberg är en välsmakade, svensk husmansklassiker som består av stekt oxfilé, lök och potatis. Rätten sägs ha skapats på Hotell Rydberg i Gamla stan i Stockholm.

Krispig, råstekt potatis, den lite söta, stekta löken och det möra köttet tillsammans med den beroendeframkallande senapskrämen. Biff Rydberg är en förrädisk rätt – den må verka enkel, men behöver lite tid och kärlek för att bli perfekt. Rätt tillagad är det bland det bästa det svenska köket har att erbjuda. 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.

  2. Vispa grädden fluffig och rör i de båda senapssorterna. Salta och peppra med nymalen svartpeppar och ställ kallt.

  3. Tärna köttet i stora tärningar. Salta och ställ åt sidan i rumstemperatur.

  4. Skala och hacka löken riktigt fint.

  5. Stek löken på medelvärme i smör tills den är ordentligt mjuk och gyllene. Detta tar ca 20 minuter, så ha tålamod! Krydda med salt och peppar.

  6. Lägg löken på ett stort fat och värmehåll i ugnen.

  7. Skala och tärna potatisen i bitar på ca 2 x 2 cm.

  8. Stek potatisen i omgångar. De ska bli gyllenbruna och mjuka inuti. Det tar minst 25 minuter men går att snabba på något genom att man till och från använder ett lock medan man steker.

  9. Värmehåll potatisen i ugnen.

  10. Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek köttet i omgångar till önskad stekgrad. Tillsätt smöret på slutet.

  11. Krydda köttet med svartpeppar.

  12. Lägg upp lök, potatis och kött i fina rader på tallrikar och toppa varje portion med en äggula och hackad persilja. Servera senapskrämen till.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 dl vispgrädde
  • 1–2 msk dijonsenap
  • 1 msk sötstark senap
  • 600–800 g putsad oxfilé av hög kvalitet
  • 3 gula lökar
  • 800 g potatis
  • Smör
  • Rapsolja
  • 4 äggulor
  • Kruspersilja

Vin som passar till Biff Rydberg

Vilket kött har man till Biff Rydberg?

Till Biff Rydberg har man vanligtvis oxfilé. Visst kan man ersätta oxfilén med ryggbiff, men då krävs det att man hittar en ordentligt mör biff av riktigt god kvalitet.

Kan man göra Biff Rydberg utan senapskräm?

Visst kan man det. Om man är allergisk mot senap eller av någon annan anledning inte vill ha senapskräm till kan man hålla sig till den krämiga äggulan.

Gillar du Biff rydberg kanske du också uppskattar vårt recept på Wallenbergare.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept