Grillad oxfilé är en klassiker som aldrig går ur tiden. Den möra, saftiga köttbiten, tillagad med finess är en sinnlig njutning som slår det mesta.
Grillad oxfilé med hemlagad bearnaisesås
Oxfilé har länge ansetts vara en stor delikatess. Det är en mycket mör och saftig styckningsdetalj med en mild smak av nöt. Orsaken till att oxfilé är så mört är att den tas från en muskel som inte belastas så mycket under djurets levnad. Det ger tunnare muskelfibrer och mindre bindväv. Redan under antiken grillade man kött över öppen eld, och grillad oxfilé var ofta en central del av stora festmåltider. Idag är det en alltid lika uppskattad huvudrätt på en fest eller en lång helgmiddag på altanen. Grillad oxfilé kan lagas på grillen eller i en vanlig ugn. Kolen ger fin smak och stekyta men ugnen har den fördelen att oxfilén blir jämnt tillagad utan att du behöver vända den.
Hur blodig du vill ha din oxfilé handlar om tycke och smak. Traditionellt serveras den medium rare, med en rosa kärna. Oxfilé kan marineras men det är inte nödvändigt. Grillad oxfilé blir mycket god med enbart salt och peppar. Här följer ett recept på grillad oxfilé med rostade grönsaker och hemlagad bearnaisesås. Komplettera med valfri potatis, till exempel potatisgratäng eller bakad sötpotatis.
Gör så här
-
Börja med bearnaisesåsen genom att mixa äggulor, vinäger, schalottenlök, dragon, persilja, salt och peppar i en skål. Smält smöret och tillsätt lite i taget medan du vispar tills såsen fått en krämig konsistens. Du kan göra bearnaisesås upp till två dagar i förväg, men den är bäst nygjord.
-
Oxfilé ska vara rumstempererad vid grillning. Har du den i kylskåp så bör du ta ut den cirka 30 minuter innan tillagning. Pensla köttet med olivoljan och krydda med salt och svartpeppar.
-
Grilla oxfilén i 3–4 minuter per sida på medelhög värme, tills den når en innertemperatur på ca 55 °C. Vänd köttet en gång under grillningen, inte mer.
-
Grilla grönsakerna i 2–3 minuter jämte oxfilén.
-
Låt köttet vila i 5–10 minuter så att safterna kan fördelas jämnt.
-
Servera grillad oxfilé med grönsakerna, en stor klick bearnaisesås och en potatisrätt.
Ingredienser (4 pers)
-
4 oxfilébitar, cirka 800 g totalt
-
2 msk olivolja
-
Salt och peppar
-
1 zucchini i medeltjocka skivor
-
12 sparrisar
-
1 röd paprika skuren på längden i åtta delar
-
Bearnaisesås
-
3 äggulor
-
150 g smör
-
1 msk vitvinsvinäger
-
1 msk hackad schalottenlök
-
2 msk hackad dragon
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till grillad oxfilé
Tycker du inte om bearnaisesås? Servera i så fall gärna din grillade oxfilé tillsammans med en kantarellsås.