Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Råbiff

Råbiff, eller biff tartar som den också kallas, är en klassisk rätt som har en särskild plats i det skandinaviska köket. Råbiffens kulinariska status är hög, den ses som en delikatess och är en uppskattad rätt på många fina restauranger men är också lätt att laga själv.

Råbiff är rått nötkött, vanligtvis oxfilé, som skärs eller mals fint. Den kan serveras både som förrätt och som en lättare huvudrätt. För att uppnå bästa möjliga smakupplevelse är det viktigt att använda högkvalitativt kött och färska tillbehör. Att äta rått kött kan innebära en risk för infektion. Det är därför viktigt att hantera köttet på ett säkert sätt. Köper du nymald färs direkt i köttdisken här i Sverige ska du inte behöva oroa dig utan då är det bara att njuta om du äter råbiffen samma dag. Om färsen inte är helt nymalen är det bäst att frysa den i 24 timmar och sedan tina den innan du gör råbiff.

Råbiffens ursprung är omtvistat, men namnet “tartarbiff” kommer från en felaktig föreställning om att tatarerna åt sitt kött rått. I Skandinavien är traditionen att ibland äta rått kött mycket lång. Traditionellt serveras råbiff med ett eller flera av följande tillbehör: äggula, rå lök, dijonsenap, kapris, inlagda rödbetor och inlagd gurka. Den krämiga äggulan och syran från kapris och inlagda grönsaker förhöjer den milda smaken från färsen. I Italien äter man ofta råbiff med olivolja, citronjuice, kapris, parmesan och äggula och det finns många fler lokala varianter av denna rätt.

Råbiff är mycket enkelt att förbereda men lägg gärna lite extra möda på presentationen så att du får en snygg servering. Vill du att rätten ska vara mer mättande går det mycket bra att äta råbiff med bröd, till exempel knäckebröd, eller pommes frites.

Gör så här

 1. Om du har köttkvarn köper du hela bitar oxfilé eller rostbiff som du maler fint, alternativt hackar för hand.

 2. Smaka av köttet med salt och peppar.

 3. Forma färsen till 4 biffar och lägg dem på tallrikar.

 4. Förbered rödlök, kapris, rödbetor, dijonsenap och worcestershiresås. 

 5. Gör en grop i varje biff och lägg i en äggula.

 6. Servera direkt med tillbehören.

Ingredienser (4 pers)

 • 500 g nötfärs (innanlår eller rostbiff)

 • 1 rödlök, finhackad

 • 1 dl kapris, hackad

 • 1 dl inlagda rödbetor, finhackade

 • 1 msk dijonsenap

 • 1 msk worcestershiresås

 • 4 äggulor

 • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till råbiff

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept