Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Öl till kräftor

”Kräftor kräfva dessa drycker” är ett välkänt slagord som i början av förra seklet propagerade mot ett alkoholförbud i landet. Men politik åsido, kräftor är en delikatess som förtjänar att få sällskap av en god dryck, och här är öl ett utmärkt val.

Öl till kräftor

Den härliga kombinationen av sälta och sötma gör kräftan till en ölvänlig läckerhet. I kräftor finns också umami, grundsmaken som är ökänd för att förhöja upplevelsen av beska i dryck. Men sältan balanserar effekten, så du behöver inte vara rädd för att välja ett öl med lite beska till kräftorna. På kräftskivan finns också många tillbehör, som salta ostar och syrliga såser, som dämpar beskan i drycken.

Lageröl till kräftskiva

Såväl ett ljust öl i internationell stil som en tysk eller tjeckisk pilsner med mer markerad beska passar fint till kräftans delikata smaker. Med en mellanmörk eller mörk lager kan du också lyfta smakerna. Prova till exempel ett tyskt lageröl i märzen- eller wienerstil, vars brödiga och knäckiga toner speglar kräftornas sötma. Extra snyggt om du serverar ett gott nybakt bröd till festligheterna. Gillar du mer smakrikt öl så kan du prova det mörka lagerölet schwarzbier, med rostade toner av kaffe och choklad.

Här hittar du alla våra lager.

Veteöl till kräftskiva

Ett annat fint val till kräftor är veteöl som har en lite lättare stil än öl bryggd på kornmalt. Med den här friska ölstilen låter du de delikata tonerna av krondill i det sötsyrliga kräftkoket träda fram. En tysk hefeweizen, som är lätt och syrlig, eller en frisk belgisk witbier kryddad med apelsinskal och korianderfrön, blir spännande matchningar.

Skillnader signalkräftor och havskräftor

Signalkräftan är en sötvattenskräfta som kommer från Nordamerika men som blivit inplanterad i svenska vatten. Havskräftan, som är vanlig på västkusten i Sverige, är lite mindre, ljusare i färgen och har ett mjukare skal än signalkräftan. Dess smak är mildare och påminner om hummer. Egentligen behöver man inte fördjupa sig i skillnaderna mellan kräftornas smak, men för den som söker den perfekta matchningen så är ett öl med lägre beska en fin kombination till den milda havskräftan.

Öl till kräftkoket

Öl brukar också få följa med i kastrullen när kräftorna kokas. Här kan du välja öl enligt smak: ett ljust, mellanmörkt eller mörkt lageröl, en porter eller stout. Ölet ska helst inte ha alltför hög beska. Välj gärna samma öl i kräftkoket som i glaset, då blir balansen i smakerna extra bra.

Öl som passar till gratinerade och grillade kräftor

Vitlöksgratinerade kräftor med rostade och intensiva smaker matchas fint med ett friskt veteöl. Till kräftor som tillagats på grillen passar det bra med ett ljust eller mellanmörkt lageröl med rostade toner som speglar smakerna. En torr porter eller stout med brända aromer är en annan trevlig matchning till de smakrika grillade kräftorna.

Öl till kräftsoppa

En krämig kräftsoppa med en skvätt grädde får utmärkt sällskap av ölets kolsyra. Här fungerar det både med ett ljust lageröl med låg beska och ett mellanmörkt lageröl med lite kraftfullare karaktär. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan