Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Höstvinerna att alltid ha hemma

Hösten är på intågande och de flesta av oss har landat i vardagens rutiner efter en härlig sommar. Svalare väder bäddar för höstig matlagning och till det är ett gott glas vin alltid givet. Nedan tipsar vi om viner att alltid ha hemma till hösten!

Att ha ett vinförråd hemma kräver varken en lyxig vinkyl eller rymlig källare. Du kan enkelt beställa hem en uppsättning viner att förvara där det finns utrymme, alltid redo att korka upp en god flaska till middagen eller att ta med som spontan gå-bort-present. 

Mustigt och fylligt rött 

När mörkret smyger sig på och det blir allt mer krispigt ute är det många av oss som uppskattar värmande långkok och grytor. Här kan du enkelt inkludera säsongens tillgängliga råvaror och krydda efter humör. 

Till höstens tillredningar passar fylliga och fruktiga rödviner med syra och fin struktur. Dessa egenskaper återfinns i en mängd olika viner som norra Italiens Nebbiolo, fransk Côtes du Rhône eller spansk värme i form av Priorat eller Rioja.

Lätt och bärigt rött

Vidare på rödvinsspåret är lätta, fruktdrivna Pinot Noir-viner utmärkta att inreda höstens vingarderob med. Pinot passar till en rad maträtter och briljerar stort inom den vegetariska kategorin. Under skördesäsong kan du med fördel kombinera den franska druvan med exempelvis potatis, rödbetor, jordärtskockor och andra rotfrutker.

För dig som gillar kött passar Pinot Noir också utmärkt, speciellt om du tycker om lamm eller vilt.

Runt och friskt vitt

En stålfatslagrad Chardonnay går bra ihop med många olika fiskrätter och är ett bra vin att alltid ha hemma. Det passar allt från den feta laxen och den läckra marulken till fiskpanetterna. Fisk kräver en frisk syra, fruktig smakrikedom samt en fyllig kropp, annars upplevs vinet ibland platt och tråkigt och fisken lätt metallisk. 

Chardonnay går även alldeles utmärkt att servera till grillad kyckling med en fransk potatissallad eller till en gräddig hummerpasta.

Tips! Har du glömt att kyla vinet inför måltiden? Här kan du läsa mer om hur du snabbkyler vinflaskan när tiden är knapp.

Syrligt och fruktigt vitt

Riesling är det ultimata matvinet då det passar till de flesta rätter och kök. Just under hösten är det ett bra val till bland annat asiatisk mat med hetta, skaldjursrätter men också den väl utvalda ostbrickan.

Är du inget fan av Riesling så fungerar även en frisk Chenin Blanc, läcker Picpoul de Pinet, örtig Grüner Veltliner, grönfruktig Albariño eller en stenmineralig Chablis. Oavsett val så bör du tänka på att vinet ska vara fruktigt och ha en frisk syra för att du med säkerhet låter aromerna i vinet komma fram även om du serverar en frisk sås till maten.

Bubbel

Vi ska absolut inte glömma bort bubblet i höstens mörker. Plötsligt ska en god nyhet firas eller en så blir du spontant bortbjuden och vill ta med dig något gott och festligt. Att inkludera någron flaska bubbel i höstens vinsamling är perfekt för dig som vill vara förberedd. 

Champagne är ett klassiskt alternativ som alltid går hem. Om du däremot söker ett mer vardagligt alternativ så är en spansk Cava det givna valet - lägre i prisklass men gjord på samma, traditionella metod.

Med dessa klassiska vinstilar kommer du långt och behöver aldrig känna att du är oförberedd för höstens trevliga stunder.

Klicka hem en låda med en perfekt blandning av ovan nämna vinsorter!

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan