Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sherry

(5)

Upptäck sherry tillsammans med Vinoteket.

Sherry är en spännande vintyp med en lång historia och en mångfald av stilar. Hos oss hittar du ett brett utbud av sherryviner, från torra och lätta till söta och kraftfulla.

Vad är sherry?

Sherry är ett starkvin som produceras i Andalusien i södra Spanien, närmare bestämt i området kring städerna Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda. Vinet görs på druvor som palomino fino, pedro ximénez och moscatel, och åldras enligt ett unikt system kallat solera.

Sherryns ursprung

Sherryns historia sträcker sig tillbaka till romartiden, men det var under morernas tid på 700-talet som vinet började likna det vi känner idag. Engelsmännen upptäckte sherryn på 1500-talet och har sedan dess varit stora konsumenter och influerat vinets utveckling.

Hur produceras sherry?

Efter jäsningen förstärks vinet med vinsprit till en alkoholhalt på cirka 15-22 procent. Därefter lagras vinet på ekfat enligt det speciella systemet "solera", där viner från olika årgångar blandas för att skapa en jämn kvalitet och stil. Beroende på vilken typ av sherry som produceras, genomgår vinet olika processer som ger distinkta smaker och karaktärer.

Olika typer av sherry

Sherryviner varierar kraftigt i stil och smak. De olika typerna delas upp utifrån huruvida, och hur mycket, flor som har bildats i faten under produktionen.

Finosherry

Fino är den lättaste och torraste sherrytypen. Den åldras under ett lager av jästsvamp, kallat flor, som skyddar vinet från oxidation. Fino är ljust till färgen och har en frisk, nötig smak med inslag av bröd och mandel.

Manzanilla

Manzanilla är en fino som produceras i Sanlúcar de Barrameda vid Atlantkusten. Den fuktiga, salta havsluften ger vinet en distinkt karaktär med toner av hav och jod, utöver de typiska fino-smakerna.

Amontillado

Amontillado börjar som en fino, men när floret dör exponeras vinet för syre och utvecklar en mörkare färg och mer komplexa smaker. Amontillado har en nötig karaktär med inslag av torkad frukt, trä och tobak.

Oloroso

Oloroso åldras utan flor och oxiderar därmed under hela mognadsprocessen. Det ger ett kraftfullt, mörkt vin med smaker av russin, fikon, nötter och kryddor. Oloroso kan vara torr eller söt.

Palo Cortado

Palo Cortado är en ovanlig sherrytyp som kombinerar egenskaperna hos amontillado och oloroso. Den börjar som en fino eller amontillado, men utvecklas till att likna en oloroso i smak och struktur. Palo Cortado är komplex och elegant, med smaker av nötter, torkad frukt och kryddor.

Pedro Ximénez (PX)

Pedro Ximénez, eller PX, är en söt sherry gjord på soltorkade druvor av samma namn. Vinet är mörkt, nästan sirapslikt, med intensiva smaker av russin, fikon, dadlar och karamell. PX är en perfekt dessertvinssherry.

Pale cream sherry

Pale cream sherry är en söt sherry gjord genom att blanda fino eller amontillado med sötare viner som PX eller moscatel. Resultatet är ett lättare, sötare vin med smaker av nötter, frukt och karamell.

Serveringstemperatur

De flesta sherrytyper, särskilt de torra, bör serveras väl kylda, runt 7-10°C. Sötare stilar som PX kan serveras något varmare, runt 12-14°C, för att framhäva dess kraftfulla smak.

Vilken mat passar till sherry?

Sherryns mångfald gör den till ett mångsidigt matvin. Fino och manzanilla passar utmärkt till skaldjur, charkuterier, sallader och tapas. Amontillado och oloroso är goda till kraftigare rätter som kött, vilt och mogna ostar. PX och andra söta sherryviner är perfekta till desserter, särskilt chokladbaserade sådana.

Oavsett om du är en erfaren sherryälskare eller nyfiken på att utforska denna spännande vintyp, har vi något för dig. Låt oss hjälpa dig att hitta din nya favoritsherry!