Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till creme brulee

När du väljer vin till crème brûlée är det viktigt att välja vin som kompletterar dessertens sötma och karamelliserade toner. 

En grundregel när det gäller dessertviner är att vinet bör vara sötare än desserten, för att vinet inte ska upplevas som surt. Du kan ofta bryta mot regeln med bra resultat, om du har en tanke med det. Riktigt torra viner och vin med tydliga tanniner kan dock vara problematiska när du ska välja vin till crème brûlée då kontrasten blir för stor.

Vin till crème brûlée med smak av vanilj och karamell

Leta gärna efter viner med toner av torkad frukt, honung, aprikos, päron eller citrus. Dessa smaker kompletterar efterrättens vaniljiga och karamelliserade toner. Viner som är ädelrötade, med druvor vars naturliga sötma koncentrerats, har ofta en komplex smakprofil som passar utmärkt till crème brûlée. Vin santo och riesling trockenbeerenauslese är två exempel på passande val av vin till crème brûlée. Om du serverar crème brûlée med en karamelliserad yta passar viner med toner av karamell, bränt socker och toffee. Sauternes eller tokaji aszú är bra val om du vill ha ett vin till crème brûlée som i första hand matchar karamelliseringen. Om din crème brûlée bara är lätt karamelliserad och har en distinkt smak av vanilj kan ett ekfatslagrat vin, som i första hand fångar upp efterrättens vaniljtoner, passa bra. Ett exempel på ekfatslagrat vin är vit bourgogne

Mousserande vin kan passa mycket bra till crème brûlée

Ett sötare mousserande vin, som exempelvis crémant, champagne, moscato d'asti eller asti spumante, kan balansera den söta och krämiga smaken i crème brûléen. Bubblorna ger en lekfull känsla och den söta smaken kompletterar desserten. Ett lite torrare rosévin med friska bubblor kan vara ett överraskande men lyckat val. Syran skär igenom sötman i crème brûléen och tonerna av röda bär kan ge en intressant kontrast.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan