Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Creme Brulée

Crème brûlée är en tidlös favorit som bjuder på en underbar kontrast mellan krispig karamell och mjuk vanilj. 

Crème brûlée är ett exempel på fransk finess inom gastronomi

Crème brûlée, som kan översättas till bränd grädde, är en klassisk efterrätt med en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talets Frankrike. Efterrätten har genom århundradena symboliserat överflöd. Crème brûlée är en uppskattad efterrätt, med ett mjukt inre och ett knäckigt täcke av karamelliserat socker. För många är det den perfekta efterrätten – men det gäller att vara noggrann med detaljerna vid tillagningen om du vill få till texturen perfekt. Äggen ska inte vara kylskåpskalla utan rumstempererade, för att minska risken för koagulering.

Vårt recept på crème brûlée är traditionellt

Vanilj är den mest populära smaken, men det finns många varianter. Du kan till exempel göra crème brûlée med smak av choklad, espresso eller citron om du föredrar det. Vårt recept är för dig som vill bjuda på en klassisk version av crème brûlée. Denna efterrätt är en perfekt avslutning på en finare middag. Den kan serveras med vispad grädde och färska bär, men är egentligen en komplett efterrätt som inte behöver tillbehör.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 165 °C och placera ett galler mitt i ugnen.

  2. Häll grädden i en kastrull. Om du använder vaniljstång skrapar du ur fröna och lägger ner dem och själva stången i grädden.

  3. Värm grädden på medelvärme tills den är varm, utan att koka.

  4. Ta bort kastrullen från värmen och ta bort vaniljstången.

  5. Vispa ihop äggulor, strösocker och salt i en mellanstor skål tills allt är väl blandat. Häll den varma grädden i en tunn stråle i äggblandningen under konstant vispning tills allt är blandat. Sila sedan smeten genom en finmaskig sil ner i en skål. Tillsätt vaniljextrakt (om du använder det) och vispa ner det. 

  6. Fördela smeten jämnt mellan portionsstora formar.

  7. Placera formarna i en större ugnsform och häll i kokande vatten så att det når ungefär halvvägs upp på sidorna av formarna. Grädda i 25–30 minuter, eller tills krämen precis har stelnat. Ta försiktigt ut formarna ur vattnet med en tång och låt dem svalna. Ställ sedan in dem i kylen, otäckta, i minst 4 timmar.

  8. Strax före servering strör du råsocker jämnt över krämen i formarna. Använd en brännare och för den fram och tillbaka nära sockret tills sockret är karamelliserat. Låt stå i 3–5 minuter tills sockret har stelnat. Om du inte har en brännare kan du karamellisera sockret under grillelementet i ugnen. Se bara till att sockret smälter jämnt och inte bränns, annars får du en bitter smak.

Ingredienser (4 pers)

  • 7,5 dl vispgrädde (fetthalt minst 36 %)

  • 1 vaniljstång, delad på längden, eller 1,5 tsk vaniljextrakt

  • 6 stora äggulor, rumstempererade

  • 3/4 dl strösocker

  • En nypa salt

  • 3 msk råsocker

Vin som passar till Crème brûlé

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept