Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tilltugg till champagne

Att champagne passar till det mesta är visserligen sant. Men tillsammans med vissa smaker uppstår den perfekta harmonin som det riktigt slår gnistor om. Här kommer tips på några extra champagne-vänliga tilltugg.

Enkla tilltugg till champagne

Champagne är festligt och flott, men tilltuggen behöver egentligen inte vara så märkvärdiga för att smaklökarna ska sjunga. Champagnens bubblor och fräschör gifter sig fint med salta och feta snacks – som chips, nötter eller salta mandlar. För lite extra finess, toppa chipsen med fiskrom, smetana och hackad gräslök – en garanterad succé på mingelbordet! En annan lika enkel som genial matchning till de fina bubblorna är ett nybakat bröd med välsaltat smör som får smälta - bättre än så blir det nästan inte.

Goda snittar som passar till champagne

Ibland vill man lägga lite mer kraft på estetiken med små läckra, inbjudande snittar. Toppings som pilgrimsmussla, fiskrom, lax- eller räkröra matchas väl av en torr, frisk champagne. Syrliga och krämiga kanapéer med färskost och örter eller chèvrekräm möts snyggt av vinets friskhet. Smördeg och champagne kommer också utmärkt överens - prova härligt frasiga smördegssnittar med rökt lax eller västerbottensost, eller smördegssnurror med smakrika fyllningar som parmesan eller tapenade.  

Pizza och toast till champagne

Smakrika pizzabitar med olika toppings  - till exempel löjrom och crème fraiche eller chèvre och grönkål - är andra goda tilltugg till bubblet. Liksom toast skagen, vars rostade toner och krämighet möter champagnens smaker perfekt. Tack vare champagnens höga friskhet så fungerar den också mycket bra till syrliga inslag - servera toasten med en skiva citron och matchningen är komplett.

Champagne och franska tilltugg

Såklart måste vi snegla åt Frankrike när vi pratar om champagne. Ostron och champagne är en välbeprövad klassiker - havssältan och de milda smakerna landar mjukt i det eleganta bubblet. Servera dem gärna i all sin enkelhet, kanske med några droppar citron  – tänk på att heta kryddor kan skära sig med vinet. Andra franska läckerheter som passar fint till champagne är patéer av olika slag och krämiga ostar som brie, brillat savarin eller camenbert.  Syran och bubblorna i vinet rensar gommen från fett och kompletterar smakerna.

Söta godsaker och champagne

Jordgubbar och champagne är en omtyckt romantisk kombination. Men helst ska bubblet vara halvtorrt eller sött, då det annars kommer upplevas som alltför syrligt mot de söta bären. I synnerhet om gubbarna är doppade i choklad. Detsamma gäller om du väljer att servera marmelad till ostarna, eller duka fram de små bakverken macrons som tilltugg. 

Här hittar du all vår champagne.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan