Toast Skagen, en krämig skagenröra på handskalade räkor ovanpå smörstekt bröd, är en svensk klassiker som inte gör någon besviken. Det här är vårt bästa recept.
Gör så här
Gör gärna skagenröran en dag, eller åtminstone ett par timmar, i förväg så att smakerna kommer till sin rätt.
- Låt räkorna rinna av och krama ur dem försiktigt. Lägg dem i en skål.
- Tillsätt majonnäs, dill, en skvätt citron och ett par stänk tabasco och rör om.
- Finriv färsk pepparrot och tillsätt efter smak. Tänk på att smakintensiteten hos pepparroten ökar när skagenröran får stå till sig.
- Precis före servering smörsteker du formfranskan i stekpanna.
- Lägg upp på tallrik och garnera med en dillkvist, en klyfta citron och eventuell valfri rom.
Ingredienser (4 pers)
-
300 g handskalade räkor
0,5 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmans
1 kruka dill, finhackad
Citron
Pepparrot efter smak
Ett par stänk grön tabasco
4 skivor formfranska
Smör
Vin som passar till Toast Skagen
Mousserande vin, t ex Crémant, Champagne eller Prosecco, beroende på vad du föredrar.
Chablis
Riesling
Vem uppfann Toast Skagen?
Tore Wretman sägs ha uppfunnit skagentoasten ombord på sin segelbåt, i hopp om att lyckas pigga upp en besviken besättning efter en misslyckad segeltävling.
Kan man använda färdigskalade räkor?
I en Toast Skagen bör du använda antingen färska eller frysta räkor som du skalar själv, eller handskalade räkor i lake. En så pass simpel rätt kräver nämligen att råvarorna är av högsta kvalitet.
Kan man byta brödet mot kavring?
Traditionellt serverar man Toast Skagen på stekt, vitt formbröd, men visst kan du byta ut formbrödet mot kavring eller det bröd du själv föredrar.
Kan man ha crème fraiche i skagentoast?
Tore Wretmans originalrecept innehåller ingen crème fraiche, men inte heller pepparrot eller tabasco som vårt recept ovan, så självklart kan du anpassa receptet utifrån dina egna preferenser. Testa i så fall att byta halva mängden majonnäs mot crème fraiche.