Visste du att, på 1700-talet ansågs bubblorna i Champagne vara en defekt och man gjorde allt för att förhindra att de skulle uppstå i det färdiga vinet? Turligt nog vet man bättre idag.
Nedan slår vi hål på några myter- och bekräftar vad som är sant eller falskt. Perfekt att ta med på nästa middagsbjudning för att testa dina vänners champagnekunskap!
Sant eller falskt?
Myt 1: All vit Champagne görs på gröna druvor
Fel! Champagne görs nästintill uteslutande på tre olika druvsorter: en grön och två blå.
De två blå är Pinot Noir och Pinot Meunier. Den tredje druvan är den gröna druvan Chardonnay. Alla druvor i Champagne skördas för hand, detta för att inte riskera att några druvor brister och börjar laka ur färg.
Myt 2: Champagne ska drickas kylskåpskallt
Inte sant. Serverar du champagne under 6 grader så finns det inte en möjlighet att känna någon av alla de fina aromer som finns i det bubblande vinet. En optimal serveringstemperatur är mellan 6-10 grader. Lagrad champagne smakar bäst i det högre spannet 8-10 grader medan en non vintage avnjuts bäst kring 6-8 grader.
Också värt att tänka på är att inte heller öppna flaskan när den är för varm. Då kommer det dyrbara bubblet med största sannolikhet skumma över, du blir blöt och flaskan halvtom. Därför rekommenderar vi dig att hålla ordentlig koll på temperaturen innan servering.
Föregående myt leder oss in på den ofta hörda sägen:
Myt 3: "Trycket i en champagneflaska är lika stort som ett lastbilsdäck eller tre gånger så stort som i ett vanligt bildäck (ca 6 bar)"
Det är faktiskt helt sant. Så det gäller att vara försiktig.
När du snurrat upp grimman (metallhöljet över korken) och avlägsnat den så bör du snabbt sätta ena tummen på korkens topp innan du i 45 graders vinkel börjar vrida på flaskan (ja du ska vrida på flaskan aldrig korken). Vrid om tre varv och sedan långsamt låter trycket pysa ut. Glöm inte att aldrig rikta flaskan mot någon eller något när du öppnar den. Då kommer du se både proffsig ut samt att du öppnar din flaska utan risk för att någon kan skadas på kuppen.
Myt 4: De bästa champagner är de som kommer från de största och kändaste vinhusen
Nej enda sanningen är att det är dom som är bäst på att spendera pengar på marknadsföring.
En liten odlare lägger ner hela sin själ i produktionen för att få fram det absolut bästa bubblet. Detta för att överhuvudtaget ha en chans mot de stora champagnejättarna.
Tips är att läsa sig fram för att hitta de bästa producenterna som passar din egen palett bäst.
Myt 5: Allt vin från Champagne är mousserande
Faktiskt inte, det produceras även en del stilla viner i distriktet både som vitt, rött och rosé men då benämns det som Coteaux Champenois och rosé säljs som Rosé des Riceys.
Hade du koll på myterna? Om inte så har du nu ett perfekt samtalsämne att ta med dig på nästa middag!