Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pinot Meunier

(5)

Pinot Meunier gör champagnen eller vinet lätt att tycka om.

Den fruktiga och aromatiska druvan ser du ofta tillsammans med en eller två andra sorter. Pinot Meunier bidrar med fruktighet, bärighet och syra. Läs mer här.

Pinot Meunier

Champagnen blir lättdrucken och vinerna fruktiga med den här aromatiska druvan. Kärt barn har många namn och det gäller också här. Ordet meunier eller mjölnare förekommer dock i någon form i de flesta av benämningarna. Namnet kommer från bladens utseende, de ser rentav mjöliga ut på undersidan. 

Smak

Även om den här fruktiga, blåa druvan påminner om Pinot Noir både till namn och användningsområden, är de faktiskt inte släkt. Inte heller det tyska namnet Schwarzriesling vittnar om något släktskap till Riesling. Pinot Meunier är sin egen sort och det märker du på smaken. 
Oftast använder man den här druvan tillsammans med andra sorter.  Pinot Meunier bidrar då med fruktighet och brödighet och en ganska hög syra. De få viner som är gjorda på enbart den här sorten, är enkla och balanserade. Många känner till druvan som en av de viktigaste i Champagne, men du hittar som sagt också Pinot Meunier som en av flera druvor i lite enklare viner med just fruktighet som framträdande karaktärsdrag. Viner på den här druvan ska inte lagras. 

Pinot Meunier odlingsområden

Tiden från knopp till frukt är kort, men Pinot Meunier hinner bilda mycket aromer under den korta tiden. Den här egenskapen passar bra i det huvudsakliga odlingsområdet, det något svala Champagne. Sydvästra Tyskland och Schweiz är liknande områden där du kan hitta Pinot Meunier. Dessutom förekommer mindre odlingar i både USA och Australien. 

Användning

Champagne som innehåller Pinot Meunier blir fruktigt och lätt att tycka om. Dessa champagnesorter är enkla men fylliga. 
I vinerna där druvan ingår kommer de andra sorterna att avgöra vad du helst avnjuter vinet tillsammans med. Ett vin med Pinot Meunier kan passa till rött kött och grillat, medan ett annat gör sig bäst tillsammans med riktigt friska och lätta rätter som fisk och sallad. Här gör sig fruktigheten och den höga syran bäst.