Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bästa champagnen!

Vilken är den bästa champagnen till ostron, hummer, skaldjur? Vilken champagne är bäst att lagra, sabrera eller servera på tolvslaget på nyår? Bubbel som inte är från Champagne eller champagne utan alkohol, vilken är bäst?
Här är svaren du söker. 

Har du alltid undrat vilken champagne som är den bästa och godaste? Om det finns bra champagne som inte kommer från Champagne eller om alla går att lagra? Vi har samlat allt du behöver veta om den bästa champagnen i alla kategorier - till ostron, hummer, skaldjur och mycket mer. 

Vill du köpa champagne, inte läsa om det? Klicka här så kommer du till våra bästa champagner med leverans hem till dörren. Ps: några riktiga godingar kostar dessutom just nu under 300 kr.

Bäst champagne till mat

Champagne passar i stort sett till all sorts mat. Det finns de som serverar den rakt igenom hela middagen, från förrätt till dessert. Något man kan tänka på är att välja en torr och inte så brödig till att börja med. En gjord på den vita druvsorten chardonnay är god till salta, lättare smaker. Om du serverar en kraftig kötträtt välj då en fyllig och brödig champagne ( kanske gjord på blå druvsorter) som kan stå upp mot smakerna på tallriken. Till desserten passar en champagne med lite mer restsötma allra bäst. 

Vilken är den bästa champagnen till ostron?

Champagne är ett distrikt i norra Frankrike där jordmånen består av mycket kalk från gammal havsbotten. Vinrankornas rötter hämtar där upp vatten från en jord bestående av bland annat uråldriga ostronskal. Det är därför inte helt ologiskt att champagne smakar gott till ostron. Ostron är salta med en distinkt smak av hav. Den vill du inte överrösta utan lyfta. Välj därför en syrlig och lite lättare champagne på chardonnaydruvan eller en blandning av fler. 

Vilken är den bästa champagnen till hummer?

Hummer kan smaka lite sött och därför är en väldigt syrlig champagne inte det bästa valet. Det skulle få hummern att smaka ännu sötare och vinet att smaka surt. Men, med en mindre torr champagne med mjukare toner kan hummern smaka sagolikt. 

Bästa champagne till skaldjur

Precis som med hummer har vi att göra med en lätt sötma i räkor, havskräftor och krabba. Så samma tips som ovan. Men, skaldjur tillagas ibland med andra tillbehör och får då en helt annan personlighet. Spaghetti alle vongole har t.ex ofta chili och vitlök som tillsammans med pastan ger dem ett kraftigare och krämigare uttryck, till det passar champagne utmärkt. Musselsoppa har en mer distikt smak med grädde och köttiga musslor vilket gör att en kraftigare champagne här kan serveras. Friterad bläckfisk är salt, krispig och fet vilket gör den till världens bästa champagne-kompis. 

Vilken är den bästa champagnen till nyår?

Servera den godaste och mest exklusiva champagnen till fördrinken/förrätten. Då är nämligen smaklökarna som piggast och ni kan njuta av smakerna bättre. Ta den enklare att skåla med vid tolvslaget eftersom ni då är upptagna med att fira in det nya året snarare än att fokusera på smakerna i glaset.

Vilken är den bästa champagnen att sabrera?

Den som är kall. Det är fullständigt omöjligt att slå av flaskhalsen med en sabel på en champagneflaska som inte är rejält kyld. Risken är då stor att man får hålla på i evigheter, att flaskan exploderar i handen eller att man helt enkelt inte lyckas alls. 

Vilken är den bästa champagnen utan alkohol?

Det finns många bra alternativ till champagne för den som inte vill dricka alkohol. Testa ett alkoholfritt bubbel gjort på champagnedruvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay för att komma så nära som möjligt. Idag finns även fin och torr hantverkscider gjord på äpplen eller päron som funkar utmärkt som alternativ. 

Vilken är den bästa champagnen som inte är från Champagne?

Det finns ingen champagne utanför området Champagne. Ingen får använda det namnet för ett vin som inte är gjort på druvor som odlats i Champagne samt följt alla reglerna. Det finns dock viner som påminner om champagne även på andra ställen. Andra kvalitetsbubblor gjorda på liknande sätt. I södra England har t.ex. stora champagnehus köpt mark för att göra bubbel då klimatförändringarna gjort Champagne mycket varmare än det brukade vara. I Frankrike finns Crèmant som görs på samma sätt som champagne. Även i Italien görs bubbelvin enligt samma metod; då går det under namnen: Trento D.O.C., Franciacorta och Metodo Classico. I Spanien finns Cava, i Tyskland Sekt. Men, de har alla andra helt egna egenskaper som skiljer sig från champagne.

Vilken är den bästa champagnen för lagring?

Kanske har du hört ordet "årgångschampagne" eller "Millesimé". Det betyder att alla druvor kommer från samma år, ett extra bra år i området, med god kvalitet på musten. Bra råvaror gör bra vin och ett vin av bra kvalitet lagras bäst. Tänk 10 år, om extra fin champagne, till och med ännu längre än så. Millesimé är det franska ordet för årgångschampagne. 

Blev du sugen på champagne nu? Här nedan ser du de som finns att köpa på Vinoteket. Vi levererar hem till din dörr. Enkelt, snabbt & gott!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan