Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Champagne till mat

Champagne är den ultimata drycken för speciella tillfällen! För en fulländad upplevelse kan du gärna välja mat som passar till champagne, istället för att göra tvärtom. 

Champagne kan beskrivas som något av en gastronomisk kameleont. Beroende på vad du väljer för champagne kan den passa till så olika smaker som kaviar, ostron, choklad och söta desserter. Vad som är riktigt god mat till champagne beror på vilka druvor som använts, terroir, hur mycket restsocker som finns kvar och vad det är för årgång. Det gäller vit så väl som rosa champagne.

Champagnens egenskaper är avgörande

Om vi tillåter oss att generalisera om champagne till mat så kan man säga att en komplex champagne passar till rätter med djupa smaker. Restsockret i en halvtorr eller söt champagne passar istället till en söt efterrätt eller en ostbricka. Om du ska välja champagne till mat med en distinkt sälta, som löjrom och ostron, är det lämpligt med en flaska med påtaglig syra. Detta är kanske det mest klassiska sättet att dricka champagne till mat, till en exklusiv förrätt från havet. Champagne med tydlig syra passar även till fetare rätter. När det gäller champagne till mat med en pikant smak är det bra att veta att bubblor anses bidra till att rengöra gommen mellan tuggorna.

Champagne till huvudrätt

Torr champagne passar mycket bra till fisk och skaldjur samt till ljusa kötträtter. Om du vill dricka halvtorr champagne till en huvudrätt passar det med kött, fisk eller pasta med en krämig sås, med en viss sötma i smakprofilen. Normalt rekommenderar man inte demi-sec eller doux (söt) champagne till mat som äts som huvudrätt. Det går dock att göra undantag om du till exempel lagar anka med apelsinsås eller en rätt med torkad frukt som viktig komponent. Då finns det en sötma i rätten som du kan matcha med en sötare champagne.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan