Rårakor är enklet att göra och passar lika bra till vardags som till fest, beroende på tillbehör.
Här serverar vi den i tre olika tappningar
- Löjrom
- Kallrökt lax
- Stekt fläsk
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader, över- och undervärme.
- Skala potatisen och riv den grovt antingen för hand eller i matberedare med rivtillsats.
- Pressa ur all vätska du bara kan.
- Salta potatisen.
- Värm en mindre stekpanna, gärna gjutjärn och stek i smör och rapsolja. Använd gärna klarifierat/skirat smör, så bränns det inte.
- Tryck ut en fjärdedel av den rivna potatisen i pannan och stek på medelvärme i ca 5 minuter per sida.
- För att rårakan ska hålla sig hel när du vänder den kan det vara en god idé att ta hjälp av en tallrik som läggs över stekpannan.
- Rårakan ska bli krispig och gyllene, men var försiktig så att den inte bränns.
- Värmehåll färdiga rårakor i ugnen.
- Servera med valfritt tillbehör.
Ingredienser (4 pers)
Grundrecept råraka
-
1 kg fast potatis
1 tsk salt
Löjrom
-
100 g löjrom, sikrom, forellrom, stenbitsrom eller tångrom
1 liten rödlök
1–2 dl gräddfil, smetana eller crème fraiche efter smak
Dill, några kvistar
Gräslök, finhackad
-
Rökt lax
400 g kallrökt lax i skivor
1 liten rödlök, finhackad
1–2 dl gräddfil, labneh eller crème fraiche efter smak
Dill, några kvistar
Gräslök, finhackad
Zest från 1 citron
-
Fläsk
600 g rimmat stekfläsk, stekt till krispighet
Rårörda lingon
Vin som passar till råraka
Oavsett vilken variant du väljer går det utmärkt att servera rårakorna till Champagne eller annat bubbel.
Vad är skillnaden på råraka och raggmunk?
Rårakorna består traditionellt av grovt riven potatis som steks frasig i stekpannan, medan raggmunk vanligtvis innehåller både ägg och mjöl. Oftast serveras raggmunk med stekt fläsk och lingon, medan rårakor brukar serveras med löjrom som tillbehör.
Kan man göra rårakor i våffeljärn?
Visst går det utmärkt att steka rårakor i ett våffeljärn – det gör det rentav enklare att få rårakorna att hålla ihop än när du steker dem i stekpannan.
Kan man göra rårakor med ägg?
Visst går det, men traditionellt sett innehåller inte rårakor ägg. Har du problem med att rårakorna går sönder kan det dock vara en god idé att testa att använda ägg som bindemedel – traditionellt eller ej.
Kan man göra rårakor på färskpotatis?
Eftersom färskpotatis innehåller avsevärt mycket mindre stärkelse än annan potatis rekommenderas det inte att användas till rårakor. Utan bindemedel som ägg och mjöl blir det nämligen svårt att få rårakorna att hålla ihop på färskpotatis.