Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Laxtartar

Laxtartar är en delikat rätt bestående av finhackad rå lax med olika tillbehör. Det är en modern klassiker som har vunnit popularitet i kök runt om i världen. Den lockar med sin fräschör och eleganta enkelhet.

I Norden har vi en lång tradition av att äta rå fisk

Laxtartar är en rätt vars historia kan spåras tillbaka till vikingatiden här i Norden. Då var rå fisk i olika former vanligt på middagsborden längs kusterna. Under medeltiden utvecklades rätten till en mer raffinerad variant med tillägg av örter, kryddor och andra smakrika ingredienser. Idag serveras laxtartar som förrätt på många exklusiva restauranger.

För att laga en perfekt laxtartar är det viktigt att använda färsk lax av högsta kvalitet från en pålitlig källa. Laxen ska vara fast och glansig i köttet och ha en mild doft av hav. Om laxen inte är väldigt färsk eller om du inte kan tillaga rätten samma dag du köper den är det bra att frysa fisken i 24 timmar. Det dödar parasiter. Du ska också vara noga med att tvätta händerna innan hanteringen och se till att använda rena redskap.

Laxtartar kan varieras beroende på personliga preferenser och lokala ingredienser. I Sverige är det vanligt att servera laxtartar med kapris, rödlök, gräddfil och dill, som i vårt recept. I andra delar av världen kan man hitta laxtartar med ingredienser som mango, avokado, chili eller ingefära. I Japan serveras tataki, en liknande rätt där laxen grillas lätt innan serveringen. För en extra smakrik laxtartar kan du prova att marinera laxen i en blandning av citronsaft, olivolja, salt och peppar i 30 minuter innan du serverar den. Det är viktigt att marinaden är sur eftersom det hämmar bakterietillväxt. Du kan också använda andra typer av fisk i laxtartaren, till exempel tonfisk eller makrill.

Planera hur du lägger upp din laxtartar. På restauranger är detta ofta en vacker rätt där den hackade laxen och tillbehören formas till höga cylindrar eller läggs på rundlar av rostat bröd. Om du bjuder på laxtartar som aptitretare kan du servera den som en liten munsbit direkt på en fin sked.

Gör så här

  1. Skär laxen i små tärningar och lägg dem i en skål.

  2. Tillsätt rödlök, kapris, gräddfil och dill.

  3. Smaka av med salt och peppar.

  4. Servera laxtartaren direkt med rostat bröd.

Ingredienser (4 pers)

  • 200 g färsk lax

  • 1 rödlök, finhackad

  • 1 msk kapris

  • 1 dl gräddfil

  • 1 msk finhackad dill

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till laxtartar

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept