Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vilket vin passar till lax?

Osäker på vilket vin du ska välja till laxen? Ingen fara! Vi lär dig hur du ska tänka och ger dig tips så att det blir lätt att välja rätt.

En trogen följeslagare vid många av årets högtider, från midsommar till påsk och jul. Men lika kär som vardagsmat. Laxen är en av våra mest uppskattade fiskar, och varianterna på laxrätter är otaliga. Hur ska man gå tillväga när man väljer vin till lax?

Vin som passar till lax

Laxen hör till de fetare fiskarna. Den innehåller också mer umami än magrare fiskar. Fett i mat gillar friskhet i vin, och umami vantrivs med tanniner. Men som alltid när man kombinerar vin och mat behöver man tänka på helheten. Eftersom laxen tillagas på så många olika sätt så kan vinerna också variera väldigt mycket.

Vitt vin till lax

Vita, friska viner är det säkraste valet till många laxrätter. Vinets syra skär igenom laxens fett och rensar gommen. Avsaknaden av tanniner gör att man slipper de bismaker som kan uppstå i mötet med den femte grundsmaken, umamin.

Friskt vitt vin

Vin till lax i ugn

Den ugnsbakade laxen är i sig ganska mild i smaken. Tillagas laxen med ett täcke av örter och citron fungerar friska och blommiga viner utan fatlagring bra. Prova en chablis med härliga citrustoner, en sauvignon blanc med elegant matchande örtighet eller en frisk pinot grigio. Serveras laxen med en syrlig sås på crème fraiche så balanserar vinets friskhet upp syran snyggt. Ett bärigt och lätt rosévin från Provence är också en höjdarmatchning.

Friskt vitt vin

Chablis

Sauvignon blanc

Pino grigio

Lätt rosévin

Vilka viner passar till gravad lax?

I den gravade laxen finns sötma, sälta och syrlighet. Sötman blir särskilt påtaglig om laxen serveras med hovmästarsås. Här riskerar ett torrt vitt vin att upplevas som alltför syrligt. Välj istället ett vitt vin med lite restsötma, som en riesling eller pinot gris. Sötman i vinet och i rätten väger upp varandra och skapar balans.

Riesling

Pinot Gris

Vin till grillad och halstrad lax

När laxen grillas eller halstras uppstår sotade, intensiva smaker. För att matcha dessa kan ett lite kraftfullare vitt vin lagrat på ekfat sitta fint. Ekfatstonerna speglar rättens aromer medan syran ger fräschör till rätten. Prova en chardonnay från Bourgogne eller Kalifornien. Även fruktiga och smakrika roséviner kan fungera bra, till exempel på druvorna grenache eller syrah.

Chardonnay från Bourgogne

Vin till varmrökt lax

Den varmrökta laxen kan vara en extra svår smakkompis till vin, men det går självklart att få till. Läs vår guide om hur du ska tänka när du parar vin och varmrökt lax.

Vin till kryddstarka laxrätter

Lax ingår i många asiatiska rätter där tillbehören är smakrika och heta. Sashimi med wasabi och ingefära, indisk laxcurry eller lax teriyaki är några exempel. Vill du dricka vin till heta och kryddstarka laxrätter så är det viner med en viss restsötma som gäller. Som en riesling eller en aromatisk gewürztraminer. Vinets sötma och blommighet dämpar hettan och lyfter fram smakerna på ett fint sätt. Undvik fatlagrade viner till kryddstark mat.

Riseling

Gewürztraminer

Röda viner till lax

Om man vill dricka ett rött vin till lax så bör vinet vara fruktigt och mjukt, så att inte tanninerna krockar med laxens umami. Vinet ska heller inte vara alltför smakintensivt eftersom det finns en risk att laxen överröstas. En bärig pinot noir, en lätt gamay eller en barbera med försiktiga tanniner är möjliga val för rödvinsälskaren.

Barbera

Skapa smakbryggor

Även lättare röda viner har alltid en viss mån av tanniner. För att undvika ett möte där metalliska smaker uppstår kan man tillsätta fett och salt i tillagningen. Det är ingredienser som dämpar strävheten och hjälper till att skapa balans. Det kallas att skapa en smakbrygga.

Mousserande vin till lax

Mousserande viner är trevliga alternativ som friskar upp laxens smaker. Bubbel av olika slag, som prosecco, crémant, cava och champagne, fungerar generellt fint till olika laxrätter. Kolsyran i vin riskerar däremot att förstärka hetta i mat. Vill du prova med ett mousserande vin till kryddstarka rätter så välj ett med lite mer rondör.

Mousserande vin

Prosecco

Crémant

Cava

Champagne

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan