En saftig laxburgare med krispig yta, serverad på hamburgerbröd med hemlagad majonnäs, sallad, tomat och rödlök är en lyxig och lättlagad lunch eller middag.
En smakrik och trendig fiskburgare
Det exakta ursprunget till laxburgaren är oklart. Den tros ha dykt upp på allvar i USA och Kanada under 1980-talet, men har naturligtvis lagats längre än så. Den ökade i popularitet under 1990-talet och 2000-talet. Idag är den en global favorit, och vanlig på menyer i många länder runt om i världen. Det är också lätt att lyckas med egna laxburgare.
Lax har en mild men distinkt smak som passar bra ihop med en mängd olika tillbehör. Fisk med stekyta, mjukt bröd, krispig sallad och krämig majonnäs är faktiskt en svårslagen kombination. Vill du ha en mer mättande måltid passar det utmärkt att servera laxburgare med pommes frites. En laxburgare är inte bara god utan detta är en rätt full av nyttiga fettsyror från laxen.
Vårt recept på laxburgare är enkelt att laga. Det är i första hand kvalitén på fisken som avgör hur gott det blir, men det är också viktigt att få till smeten så att laxburgarna håller ihop. Vi tycker att hemlagad majonnäs passar perfekt som tillbehör men du kan också laga laxburgare med till exempel guacamole, tzatsiki, chilisås eller BBQ-topping.
Gör så här
-
Börja med majonnäsen genom att vispa ihop rumstempererade äggulor, vinäger och senap till en slät smet. Fortsätt vispa och tillsätt olja, droppe för droppe, tills majonnäsen fått en fast konsistens. Smaka av med salt, peppar och extra vinäger om du vill.
-
Mixa sedan lax, ägg, ströbröd, dill, vitlök, salt och peppar till en slät färs.
-
Forma färsen till 4 laxburgare.
-
Stek burgarna på medelhög värme, 3–4 minuter per sida för medium rare. Vänd dem helst bara en gång.
-
Servera laxburgare på hamburgerbröd med ett salladsblad per burgare, tomatskivor, rödlök och rikligt med majonnäs.
Ingredienser (4 pers)
-
400 g laxfilé, utan skinn och ben
-
1 ägg
-
1 dl ströbröd
-
1/2 dl finhackad rödlök
-
1 msk finhackad dill
-
1 vitlöksklyfta
-
1 tsk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
4 hamburgerbröd
-
1 rödlök
-
4 stora salladsblad
-
1 stor tomat
-
-
Majonnäs
-
2 äggulor
-
1 msk vitvinsvinäger
-
1 tsk dijonsenap
-
2,5 dl raps- eller solrosolja
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till
laxburgare