Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lagra champagne hemma

Det behöver inte vara svårt att lagra champagne hemma. Det enda du behöver är tålamod, självdisciplin och utrymme. Läs mer i Vinotekets vinskola.

Om du har tålamodet och självdisciplinen att lägga undan den där fina champagnen en tid, så kan en underbar upplevelse vänta. Vi tittar närmare på hur champagne utvecklas genom lagring, och vilka flaskor som är värda att vänta på.

Hur champagne utvecklas vid lagring

När champagne lagras, mattas syran av och nya nyanser tillkommer. Doften och smaken blir djupare och mer komplex. Brioche, hasselnötter, nougat och honung är aromer som brukar träda fram. Bubblorna blir också mjukare med tiden. En del uppskattar den friska, unga stilen på champagne, andra vill åt de mer utvecklade smakerna. Efter riktigt lång tid kan champagne börja likna ett stilla vitt bourgognevin.

Kan man lagra all champagne?

I princip, ja. Även enklare champagne brukar berikas av några års lagring. Champagne har hög syra, vilket ger goda förutsättningar för lagring. Men det är framförallt de mer prestigefyllda flaskorna som är värda att spara under en längre tid.

Så länge kan champagne lagras

Standardchampagne brukar vinna på att lagras under ungefär 3–5 år.  Finare årgångschampagne kan utvecklas positivt upp till 20 år, och ibland längre. Skillnaden mellan standardchampagne och årgångschampagne är att standardchampagnen görs på en cuvée från flera årgångar, medan årgångschampagnen görs på druvor från en specifikt bra årgång.

Hur gör man när man lagrar champagne?

Champagne har naturkork och ska förvaras liggande för att inte korken ska torka ut. Champagne vill gärna ha det lite svalare vid lagring än andra viner. Den optimala temperaturen är mellan 8-12 grader, utan plötsliga temperaturväxlingar. Platsen ska också vara mörk och stilla. (Läs mer om lagring här). Har du en matkällare så kan du förvara dina flaskor där. Växlingarna i temperatur mellan årstider brukar inte påverka vinet i någon högre utsträckning.

Storleken spelar roll

Det finns olika format på champagneflaskor. Från halvflaskan till den gigantiska Nebuchadnezzar på 15 liter. Det som är viktigt att veta är att stora flaskor utvecklas långsammare än små flaskor.

Vill du veta mer om lagring av vin? Läs vår vinskola om hur du lagrar vin hemmahur du lagrar vitt vin och hur du lagrar vitt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan